Άδοξο τέλος είχε η πρόταση του πρωθυπουργού για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την πολιτική βία. Μετα την άρνηση όλων των κομμάτων να συμμετάσχουν όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου της Βουλής η διακομματική δεν θα γίνει και το θέμα θα συζητηθεί στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά την άρνηση από ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν σε Διακομματική Επιτροπή.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης κάλεσε την κυβέρνηση «να διευκρινίσει προς τα πού σκέπτεται να κατευθύνει αυτή την πολιτική πρωτοβουλία», προσθέτοντας: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα περιλαμβάνει επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα ή ποινικές κυρώσεις πέραν των όσων προβλέπει το Δίκαιο της χώρας μας».

Επιχειρηματολογώντας ο κ. Μιχελάκης είπε ότι «δεν είναι δυνατόν για όποιο θέμα προκύπτει η κυβέρνηση να βρίσκει την εύκολη λύση των διακομματικών επιτροπών. Με αυτή την λογική σε λίγο δεν θα χρειάζεται να συνεδριάζει και να αποφασίζει η Βουλή και μάλιστα για θέματα που είναι κατ΄ εξοχήν στην αρμοδιότητά της».

Στην ανακοίνωσή του για το ίδιο θέμα το ΚΚΕ σημειώνει ότι με την πρωτοβουλία της η κυβέρνηση«προσπαθεί να εντείνει τον αυταρχισμό με πρόσχημα τις αποδοκιμασίες σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Ενώ είναι θύτης, επιδιώκει να εμφανισθεί ως θύμα», σημειώνεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει ως εξής: «Παράγοντας ανασφάλειας για το λαό δεν είναι οι οργανωμένοι λαϊκοί αγώνες, αλλά η κλιμάκωση των αντιλαϊκών ανατροπών που συμβαδίζουν με αντιδραστικούς νόμους, με την ένταση της κρατικής καταστολής και της εργοδοτικής τρομοκρατίας που κλιμακώνεται πριν από όλα στα εργοστάσια, σε χώρους δουλειάς και γενικότερα».

Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε από τον κ. Πετσάλνικο για τη θέση των δύο κομμάτων της Αριστεράς δήλωσε ότι συναινεί και δεν έχει καμία αντίρρηση το θέμα να συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου είχε προτείνει την Τετάρτη, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο τη σύσταση διακομματικής επιτροπής με αντικείμενο την ενίσχυση της ελευθερίας του λόγου και ταυτόχρονα την αντιμετώπιση κατά της βίας σε πολιτικά πρόσωπα.