Την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού για τη στήριξη και αλληλεγγύη στα μεγάλα μεταρρυθμιστικά προγράμματα, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Ελλάδα και τα οποία είναι απαραίτητα, αλλά και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αποτελεσματικά αυτές τις μεγάλες αλλαγές, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, τόνισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του και αντικαγκελάριο Μίχαελ Σπίντελεγκερ, το μεσημέρι στη Βιένη, μετά τις συνομιλίες τους.

Σημειώνοντας, πως το δεύτερο πακέτο οικονομικών μέτρων που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων είναι πιο φιλόδοξο από το πρώτο, ο κ. Λαμπρινίδης διαβεβαίωσε, ότι για την εφαρμογή του δεν θα υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση, και αυτό οφείλεται στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, στις θυσίες του ελληνικού λαού και τη στήριξη της αυστριακής κυβέρνησης και του αυστριακού λαού.

Πρόσθεσε δε, ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που έχουν επενδυθεί εκ μέρους της Αυστρίας, παρά τις φήμες των τελευταίων 18 μηνών περί οικονομικής κατάρρευσης, και αυτό, όπως είπε, είναι διαβεβαίωση και δέσμευση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, πως στην Ελλάδα ξεκινά τώρα ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα και η ανάπτυξη είναι εξίσου σημαντική όσο και η δημοσιονομική σταθεροποίηση, και αυτό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Αυστριακό ομόλογό του, τις ευκαιρίες που προσφέρονται στην Ελλάδα για μεγάλες επενδύσεις τους επόμενους μήνες. Εξέφρασε δε, την ελπίδα και την επιθυμία να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίες σημαντικοί αυστριακοί επενδυτές, καθώς είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να συνεργαστούν οι δύο χώρες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και την πράξη.

Όπως ανέφερε ο κ. Λαμπρινίδης, με τον κ. Σπίντελεγκερ συζήτησαν για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και την κοινή δέσμευση Ελλάδας και Αυστρίας να εξασφαλίσουν την ένταξη των χωρών αυτών στην Ευρωπαική Ένωση, κάτι που είναι σημαντικό για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και την Ευρώπη, αφού αυτό θα συμβάλει και στην οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων.

Κατά τη συζήτηση θεμάτων της Μέσης Ανατολής, στην οποία η Ελλάδα βρίσκεται γεωγραφικά πολύ κοντά, διατηρώντας αρκετές επαφές, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν ξανά τη στήριξη της Ευρώπης για την πραγματοποίηση του δημοκρατικού οράματος αυτών των λαών, όχι μόνο στα λόγια αλλά και με πράξεις.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στον τουρισμό, που υπήρξε επίσης αντικείμενο των συνομιλιών, τόνισε πως είναι αξιοσημείωτη η αύξηση της τουριστικής κίνησης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, και πως τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν σημειώσει άνοδο περίπου 10 έως15%. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να έλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αυστριακοί τουρίστες, κάτι που θα βοηθήσει και στην περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων, οι οποίες, όπως είπε, είναι παραδοσιακά πολύ στενές, Ο κ. Λαμπρινίδης σημείωσε, ακόμη, πως κάλεσε τον Αυστριακό ομόλογό του να επισκεφτεί την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι και δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής να τον υποδεχτεί.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως με τον Έλληνα ομόλογό του συζήτησαν τις μεταρρυθμίσεις και τις αποφάσεις που έλαβε η ελληνική Βουλή, με μεγάλη πλειοψηφία, μετά από πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι με τις μεταρρυθμίσεις αυτές η Ελλάδα θα ακολουθήσει έτσι μια πιο ήρεμη πορεία, κάτι που η Αυστρία βλέπει πολύ θετικά και διαβεβαιώνει για τη στήριξη που θα έχει η Ελλάδα όσον αφορά στην παροχή του δανείου εκ μέρους της ΕΕ.

Συζήτησαν, επίσης, το επικείμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Λαμπρινίδης ενημέρωσε τον αυστριακό ομόλογό του ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην Ελλάδα για τη συμμετοχή αυστριακών επιχειρήσεων, κάτι που ο κ. Σπίντελεγκερ βλέπει πολύ θετικά, όπως σημείωσε, και εφόσον διαμορφωθούν συγκεκριμένα προγράμματα, θα τεθούν υπόψει αυστριακών επιχειρήσεων, οι οποίες πιθανόν να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να δραστηριοποιηθούν, για παράδειγμα, με τη μορφή μεικτών επιχειρήσεων.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, πως κατά τη συζήτηση της κοινής πρωτοβουλίας στο θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, που είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα, εξετάστηκε ο τρόπος της συνέχισής της ώστε να επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη όλων των χωρών της περιοχής στην ΕΕ, και ήδη υπάρχει με την Κροατία μια πρώτη επιτυχία. Η Ελλάδα και η Αυστρία θα συνεχίσουν την προσπάθεια, ώστε να μην υπάρξει κανένα κράτος εκτός ΕΕ, κατέληξε ο κ. Σπίντελεγκερ.