Αλλιώς ξεκίνησε το Υπουργικό Συμβούλιο και αλλιώς τελείωσε.

Μεσούσης της συνεδρίασης, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του newpost.gr, «έσκασε» η είδηση με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Από εκείνη τη στιγμή -καθώς το νέο διαδόθηκε στην αίθουσα- το κλίμα άλλαξε. «Συζήτηση δεν έγινε, αλλά όλα άλλαξαν…», είπε στο newpost.gr υπουργός.

Και πώς να μην αλλάξουν άλλωστε αφού τα στοιχεία συνιστούν μια ψυχρολουσία για την κυβέρνηση: Το τέταρτο τρίμηνο η ύφεση ανήλθε σε 1,2% του ΑΕΠ, την ώρα που συνολικά το έτος έκλεισε με οριακή πτώση 0,05%, ενώ η Στατιστική Αρχή άλλαξε ελαφρά τις προβλέψεις της και για τα υπόλοιπα τρίμηνα.

Όσον αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος, η κυβέρνηση οχυρώθηκε -όπως αναμενόταν άλλωστε- πίσω από την ανακοίνωση της Κομισιόν για το θέμα των στοιχείων. «Η Κομισιόν υποβάθμισε το θέμα, περιμένουμε τα τελικά στοιχεία του Απριλίου», αναφέρει η σχετική κυβερνητική διαρροή.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, τα εν λόγω νούμερα είναι τριμηνιαία και όχι τελικά. «Συνεχίζουμε να αναμένουμε ανάπτυξη γι' αυτό το έτος και, όπως κάναμε ξεκάθαρο στις προβλέψεις μας, η διατήρηση του μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων και η συνέχιση της εφαρμογής τους είναι αναγκαία προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά αυτή καθαυτή τη διαπραγμάτευση, το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να πιστεύει ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει και θα απομονωθούν πολιτικά (οι ακραίοι των δανειστών). Ο βασικός στόχος είναι συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, αλλά …βλέπουμε», είπε αρμόδια κυβερνητική πηγή, που δεν φάνηκε να πιστεύει ούτε αυτή ότι ο χρόνος επαρκεί πλέον για συμφωνία μέσα στο μήνα.

Εκ των πραγμάτων τώρα το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη Σύνοδο Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή), όπου όμως «ο πρωθυπουργός δεν έχει κλείσει κάποια συνάντηση με ομόλογό του». Ως τώρα τουλάχιστον.

Το απόγευμα έχει οριστεί νέα συνάντηση στο Χίλτον, προκειμένου να γίνει επισκόπηση των ως τώρα συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο απασχόλησε το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που εκπόνησε ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου. Ζητούμενο, «να δοθεί όσο πιο γρήγορα στη δημοσιότητα».

«Από σήμερα ξεκινά μια οργανωμένη διαδικασία, για την διαμόρφωση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής τα επόμενα χρόνια, με ορίζοντα το 2021», είπε στην τοποθέτησή του για το ζήτημα ο πρωθυπουργός που πρόσθεσε:  «Τώρα είμαστε σε θέση να συνθέσουμε την άνοιξη της Ελληνικής οικονομίας. Ώστε τους καρπούς να μην τους απολαύσουν μόνο λίγοι. Με ποιο μοντέλο θέλουμε γυρίσουμε σελίδα στην κρίση; Ο στόχος μας πρέπει να είναι η σύγκλιση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Χρειάζονται πολύπλευρες μεταρρυθμίσεις (…) Η χώρα μας παρά το μεγάλο έδαφος που έχασε παραμένει μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες. Σήμερα έχουμε τις δυνατότητες να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα».