Τα κακά νέα για την κυβέρνηση διαδέχονται το ένα το άλλο. Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με τα κλιμάκια το Σαββατοκύριακο, η αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ στριμώχνει ακόμα περισσότερο το Μαξίμου. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το 2016 κλείνει με οριακή ύφεση. Την ίδια ώρα, συνεχιζόταν η εκροή καταθέσεων και η αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

Εντωμεταξύ, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου επιδίδεται στο θέατρο του παραλόγου, απαιτώντας εφάπαξ περικοπές συντάξεων το 2020 για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του… 2019.

Ύφεση το 2016

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι αναθεωρούνται τα στοιχεία του ΑΕΠ για το 2016 ,απέδειξε πόσο εύθραυστη είναι η πορεία της οικονομίας. Το 2016 κλείνει με οριακή έφεση 0,05% αντί ανάπτυξης 0,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Το εξαιρετικά ανησυχητικό είναι η μείωση 1,1% που σημειώθηκε το τέταρτον τρίμηνο του 2016 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Στην Ελλάδα παραδοσιακά, λόγω τουρισμού, το 4ο τρίμηνο κάθε χρονιάς είναι χειρότερο από το 3ο τρίμηνο –το 2016 η μείωση ήταν 1,2%. Γι’ αυτό η σύγκριση πρέπει να γίνεται με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς. Και τα σημερινά νέα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αρνητικών οικονομικών ειδήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φεβρουάριος έκλεισε με νέα αύξηση της εκροής καταθέσεων και των «κόκκινων» δανείων. Επιπλέον, εν αναμονή της Β Αξιολόγησης έχουν παγώσει όλα τα επενδυτικά project. Η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και αποτελεί βασικό μοχλό πίεσης των δανειστών. Η επιδείνωση των δεικτών καθιστά πιο δύσκολη την επίτευξη των μνημονιακών στόχων και απειλεί με προσθήκη νέων μέτρων στο λογαριασμό της Αξιολόγησης. Επιπλέον, θέτει εν αμφιβόλω τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE). Ο χρόνος τρέχει σε βάρος της ελληνικής πλευράς, πράγμα που γνωρίζουν καλά τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές.

Ο Τσίπρας ανακοινώνει την επιστροφή στην ανάπτυξη…

Την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε ύφεση για το 2016, ο Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο έλεγε «η χώρα επέστρεψε μετά από 7 χρόνια σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και μάλιστα επέστρεψε από το 2016. Για φέτος οι εκτιμήσεις είναι ότι η ανάπτυξη θα τρέχει με πολύ υψηλούς ρυθμούς.»

Η διάψευση του πρωθυπουργού από την ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί το νέο πλήγμα στην κυβερνητική αξιοπιστία. Μόλις χτες, το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων του Hilton διέψευσε τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς το βράδυ του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο μιας (κοντόφθαλμης όπως αποδεικνύεται) επικοινωνιακής στρατηγικής, είχε διαρρεύσει μέχρι και η λίστα των αντισταθμιστικών μέτρων που υποτίθεται ότι είχαν συμφωνηθεί. Στην πραγματικότητα, η υπεραισιοδοξία που εκπέμπει η κυβέρνηση πέρα από το ότι υποσκάπτει την αξιοπιστία της, της προσθέτει νέες πολιτικές δυσκολίες σε μια έτσι και αλλιώς δύσκολη περίοδο που διανύει.

Θέατρο του παραλόγου

Εντωμεταξύ, όσα αποκαλύπτονται ότι συμβαίνουν στο Hilton, παραπέμπουν περισσότερο στο θέατρο του παραλόγου του Ιονέσκο παρά σε μια νορμάλ διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ απαίτησε οι συντάξεις να κοπούν με μιας το 2020, ενώ η κυβέρνηση θέλει η περικοπή να ξεκινήσει το 2019 και να απλωθεί σε δόσεις τα επόμενα χρόνια. Στην ερώτηση των Ελλήνων διαπραγματευτών πώς είναι δυνατόν να απαιτεί το ΔΝΤ μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2019, αλλά να τοποθετεί την εφαρμογή της το… 2020, η κ. Βελκουλέσκου αρκέστηκε σε ένα άκρως ειρωνικό χαμόγελο. Η γενική εικόνα είναι ότι το ΔΝΤ που ομνύει στο «πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα» δεν τεκμηριώνει πλέον τίποτα με στοιχεία και απλώς επιδίδει τελεσίγραφα. Οι Ευρωπαίοι, παρόντες-απόντες της διαπραγμάτευσης, αρκούνται στην σιωπηρή παρακολούθηση των τεκταινόμενων. Οι επόμενες μέρες θα αποκαλύψουν πλήρως τα κίνητρα τους.

Σημειώνεται πως, στις 18:30 ξεκίνησε η νέα συνάντηση στο των Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργου Χουλιαράκη κι Έφης Ατχτσιόγλου με τους Ντέλια Βελκουλέσου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Αντικείμενο της συνάντησης α είναι το δημοσιονομικό, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.