Καταλυτικά έδρασε η αυριανή συνεδρίαση του EuroWorking Group, η οποία και επέβαλε κατ’ ουσίαν τη διαφαινόμενη λύση στις δύο πλευρές. Η αγωνία της Αθήνας για γρήγορη λύση και η πίεση των Βρυξελλών προς τα κλιμάκιά τους στο Χίλτον, σε συνδυασμό με τις παρασκηνιακές επαφές σε ανώτερο επίπεδο, φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι και τώρα απομένουν κάποια ακόμη θέματα –σημαντικά μεν, αλλά όχι ικανά να ναρκοθετήσουν την όλη συμφωνία, εκτιμά η κυβέρνηση.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται ανώτερη κυβερνητική πηγή που προέβλεπε, μιλώντας στο newpost.gr. πριν το τέλος του χθεσινού, νυχτερινού γύρου, «ότι και η τεχνική αξιολόγηση θα κλείσει και στο QE θα μπούμε» (σ.σ. μαζί με τα… προαπαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος φυσικά). Και συνέχιζε η ίδια πηγή, «όλα αυτά θα γίνουν αλλά θα μας βγάλουν το λάδι πρώτα».

Η πρώτη υποχώρηση έγινε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αποδεχόμενο την υπεραπόδοση εσόδων του 2016, παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018. Για να ακολουθήσει μια εξίσου σημαντική υποχώρηση από την κυβερνητική πλευρά: μέτρα 2% του ΑΕΠ είναι το βασικό σενάριο, ισόποσα μοιρασμένα μεταξύ συντάξεων και αφορολογήτου.

Στη λογική πάντως του… «ένα δίνεις, ένα παίρνεις», η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει βάλει τα …ρέστα της στο συνταξιοδοτικό, ζητώντας τμηματικές μειώσεις (χρονιά χρονιά δηλαδή), κάτι το οποίο ως τώρα ακούγεται πως δεν έχει γίνει αποδεκτό από την άλλη πλευρά. Αντιθέτως, οι περικοπές μέσω της μείωσης του αφορολογήτου είναι ένα θέμα στο οποίο δεν εγείρει πια σημαντικές ενστάσεις η ομάδα Τσακαλώτου κ.α. Στη λογική του «ένα δίνεις, ένα παίρνεις», εξ αρχής εξάλλου είχαν μπει και τα εργασιακά, καθώς για την κυβέρνηση οι συλλογικές συμβάσεις είναι μείζον θέμα, αντιθέτως η αύξηση του ορίου των ομαδικών λύσεων είναι θέμα που, όπως πιστεύει το Υπουργείο Εργασίας, μπορεί να λύσει σε συνεννόηση με την αγορά (τράπεζες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις).

Άρα, λοιπόν, για να… αντιγράψουμε τον κυβερνητικό αξιωματούχο που ανέλαβε να κάνει τις σχετικές διαρροές χθες βράδυ, εφικτή η συμφωνία στο τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup σε 13 ημέρες από σήμερα (προλήψεις δεν υπάρχουν…), αλλά θα μείνουν και 3-4 «πολιτικά θέματα» προς επίλυση. Δηλαδή, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και, βεβαίως, τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης, ζήτημα στο οποίο υπάρχει ακόμη απόσταση.

Η παράλληλη… πολιτική αντεπίθεση του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζεται σήμερα εν τω μεταξύ (μετά τις ανακοινώσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη Συνταγματική Αναθεώρηση). Ένα ανικανοποίητο αίτημα γενεών της δυτικής Θεσσαλονίκης σήμερα επιλύεται με την παράδοση στον τοπικό Δήμο, του στρατοπέδου «Π. Μελάς». Ένα project που προκειμένου να… τρέξει, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού (Χρ. Βερναρδάκης, Κ. Νοτοπούλου) αλλά και ο Π. Καμμένος.