Η  Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας  για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στο Κυπριακό φαίνεται ότι δεν θα δοθεί τελικά μέσα στον Ιούλιο, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, αλλά μετά τη νέα κοινή συνάντησή του με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Έρογλου, προς τα τέλη Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη. Διπλωματικές πηγές στην έδρα του διεθνούς οργανισμού εκτιμούν ότι η συνάντηση του Οκτωβρίου (Μπαν, Χριστόφια και Έρογλου) θα είναι "καθοριστική" για την έκβαση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με σκοπό τη συνολική επίλυση του Κυπριακού. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από πλευράς ΟΗΕ και διεθνούς παράγοντα (Ουάσιγκτον, Λονδίνου και Βρυξελλών) παραμένει ο στόχος για ολοκλήρωση όλων των φάσεων της διαδικασίας (συμπεριλαμβανομένης πολυμερούς διάσκεψης και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων) μέχρι την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Φέρχαν Χακ, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, επανέλαβε σημεία της γραπτής δήλωσης που προέβη ο Μπαν Κι-μουν μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Γενεύη με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Όπως είπε, "ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν χρήσιμη και παραγωγική. Κάποιες από τις δυσκολίες που στέκονται εμπόδιο στην επίτευξη συνολικής συμφωνίας ταχτοποιήθηκαν. Αμφότεροι οι ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι στοχεύουν σε μία συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό", προσθέτοντας ότι "ο Γ.Γ. ανέφερε στους κ.κ. Χριστόφια και Ερογλου ότι ενώ συμφωνεί πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι κυπριακής ηγεσίας και ιδιοκτησίας, είναι έτοιμος να προσφέρει ενισχυμένη ανάμιξη των Ηνωμένων Εθνών χωρίς περιορισμό της βασικής αρχής των διαπραγματεύσεων. Και οι δύο ηγέτες απεδέχθησαν την προσφορά του".

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι "οι ηγέτες συμφώνησαν να εισέλθουν σε μία εντατική περίοδο διαπραγματεύσεων στα ουσιαστικά ζητήματα, με την επιστροφή τους στην Κύπρο. Ο Γ.Γ. προσδοκά πως μέχρι τον Οκτώβριο οι ηγέτες θα μπορέσουν να έχουν φτάσει σε συγκλίσεις σ' όλα τα ουσιαστικά θέματα και θα συναντηθούν μαζί του στη Νέα Υόρκη".

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ενημερώσει μέσα στις επόμενες μέρες ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος θα αναφερθεί στα αποτελέσματα της σημερινής κοινής συνάντησης στη Γενεύη, στα συμπεράσματα των συνομιλιών στη Λευκωσία κατά τους τελευταίους μήνες και στους σχεδιασμούς του ΟΗΕ για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.