Θέση για το σοβαρό ζήτημα που προέκυψε μετά τις σοβαρές καταγγελίες του Βουλευτής της ΝΔ, Κώστα Σκρέκα για τον πρόεδρος και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ σχετικά με την αυτό-προαγωγή του κατά δύο βαθμίδες και εν συνεχεία συνταξιοδότησή του- που αύξησε το εφάπαξ που έλαβε κατά 100.000 ευρώ- πήρε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής παρουσία του επικεφαλής της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκη, ο υπουργός είπε πως δεν είναι ατόπημα το να προάγεται κανείς πριν από τη συνταξιοδότησή του, συγκρίνοντας την επίμαχη υπόθεση με τις προαγωγές στο στρατό (!).« Το ότι από τμηματάρχης γίνομαι διευθυντής και συνταξιοδοτούμαι είναι μια πρακτική! Δεν έκανε ο ίδιος τον εαυτό του διευθυντή! Κατά τα 2/3 λέω ότι δεν ισχύουν αυτά που λέει (σ.σ. ο κ Σκρέκας) και για τη προαγωγή θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα! Δεν είναι ατόπημα! Όλα τα άλλα νούμερα τα 100.000, τα 10εκατ. θα τα δείτε στη Βουλή», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «αν η κατηγορία είναι ότι πριν από τη συνταξιοδότησή του κάποιος προάγεται ή όχι μπορούμε να το συζητήσουμε όσες φορές θέλετε, είναι ένα φιλοσοφικό ζήτημα».

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο υπουργός και κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real. O κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με αυτό, ήταν διευθυντής της εταιρείας και πριν συνταξιοδοτηθεί έγινε γενικός διευθυντής. Αυτό έγινε από το εποπτικό συμβούλιο όχι από τον ίδιο, οπότε δεν νομίζω ότι συντρέχει κανένας λόγος. Δεν έγινε κάτι που συμβαίνει δηλαδή κατά κανόνα σε οργανισμούς στο Δημόσιο και οπουδήποτε αλλού. Δεν νομίζω ότι εμπίπτει σε θέματα δεοντολογίας όπως και απορώ γιατί συσχετίζεται με το θέμα άλλων οργανισμών που έγιναν κάποια πράγματα για τα οποία αντιδράσαμε όπως αντιδράσαμε. Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι το ίδιο».

Ο κ. Σταθάκης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή διαχώρισε την υπόθεση αυτή με εκείνη των δύο στελεχών της διοίκησης των ΑΔΜΗΕ, λέγοντας πως στην συγκεκριμένη υπόθεση η κυβέρνηση «έδειξε το στίγμα της που είναι αδιαπραγμάτευτη σε οποιοδήποτε θέμα προκύπτει σε Οργανισμούς που είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου». «Οι διοικήσεις στους Οργανισμούς αμείβονται όπως ο γενικός γραμματέας υπουργείου. Η ψήφιση του νόμου στο πλαίσιο της συμφωνίας που απελευθερώνει αυτές τις αμοιβές ισχύει αλλά η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι δεν συζητά σε οποιαδήποτε αλλαγή του πλαφόν στις διοικήσεις!», είπε.

Στο θέμα πάντως των δύο στελεχών του ΑΔΜΗΕ που φαίνεται ότι διεκδίκησαν και πήραν πολύ υψηλότερες αποδοχές από αυτές που- τυπικά- προβλέπονται τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης, λέγοντας πως ο ένας έχει επιστρέψει τα χρήματα αλλά και ότι κανείς δεν μπορεί να φύγει από την εταιρία. « Η υπηρεσιακή κατάσταση των στελεχών που εξακολουθούν να είναι υπάλληλοι, επιστρέφουν στην υπηρεσία! Δεν απολύονται και αμείβονται με αυτά που έπαιρναν πριν συν ένα 10% στο επίδομα διευθυντών! Αυτό ισχύει από το 2004».

Για τη μη παράσταση της ΔΕΗ στη δίκη της ΓΕΝΟΠ, ο κ. Παναγιωτάκης σχολίασε πως δεν αφορά μόνο τους συνδικαλιστές αλλά και το σύνολο σχεδόν των πρώην διοικήσεων της εταιρίας. « Εφόσον επεστράφησαν τα χρήματα που είχαν δοθεί και μάλιστα εντόκως δεν προκύπτει άμεση ζημιά για την επιχείρηση. Για τα δε χρήματα συλλογικών συμβάσεων μπορεί να τοποθετηθεί κανείς όπως θέλει, δεν υπάρχει όμως ποινικό ζήτημα. Το δικαστήριο θα διερευνήσει είμαι μάρτυρας κατηγορίας και θα παραστώ», είπε.