current views are: 7

9 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση05:19

Σύγκρουση Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με Νίκο Φίλη και ο Αλέξης Τσίπρας που… σιωπά

Αναζωπύρωση της κόντρας με εκατέρωθεν ανακοινώσεις 

Δημοσίευση 05:19’

Αναζωπύρωση της κόντρας με εκατέρωθεν ανακοινώσεις 

«Όλα τα ‘χαμε…». Με τις λέξεις αυτές σχολίαζε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος την αναζωπύρωση της κόντρας Αρχιεπισκόπου – Φίλη, με απρόβλεπτη ως τώρα συνέχεια.

Η αλήθεια είναι ότι τη φορά αυτή δεν ξεκίνησε ο τέως υπουργός Παιδείας, αλλά ο κ. Ιερώνυμος, αντιθέτως. Απευθυνόμενος στα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετέφερε όσα διημείφθησαν στο τρίγωνο, πρωθυπουργός – Αρχιεπίσκοπος – Ν. Φίλης. Και διαβάζοντας ένα κείμενο εν είδει πρακτικού – δεν τηρήθηκαν φυσικά, πρακτικά στην επίμαχη συνάντηση- κατέληξε να πει ότι ο πρωθυπουργός είναι υπέρ της καλής συνεργασίας των δύο μερών, επίσης ότι ο διάλογος για τα θρησκευτικά θα ξεκινούσε εκ του μηδενός. Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος εμφάνισε τον μεν πρωθυπουργό να τον διαβεβαιώνει πως ό,τι συμφωνηθεί, ισχύει, και τον τότε υπουργό Παιδείας να καθησυχάζει ότι, για εκείνον, «η άποψη και η θέληση του Πρωθυπουργού είναι για μένα γραμμή και υποχρέωση».

Πρόκειται για «πρακτικά δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως, βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων,  λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν κατά την συνάντηση τής 5ης Οκτωβρίου 2016», αντέτεινε ο Ν. Φίλης, που κατηγόρησε, έτσι, τον Αρχιεπίσκοπο ότι ψεύδεται! Σε κάθε περίπτωση όμως, το Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκε απολύτως από την απάντηση Φίλη.

Και επειδή αυτή η συζήτηση για το τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μ. Μαξίμου δεν έχει τέλος και καμία από τις διιστάμενες πλευρές δεν έχει τη δυνατότητα απόδειξης της δικής του εκδοχής, ο τέως υπουργός επανέφερε στη δημοσιότητα το απόσπασμα της ομιλίας του πρωθυπουργού κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία στις 28 Σεπτεμβρίου 2016, λίγο καιρό πριν δηλαδή πριν την επίμαχη, διμερή συνάντηση.

Όπως έλεγε τότε λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, «φέτος τα προγράμματα, στα οποία έχει καταλήξει το Ινστιτούτο, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι θεολόγοι -και έγινε πολύ σοβαρή, κατά την άποψή μου, δουλειά- θα πάνε στα σχολεία». Και με την υπενθύμιση της πρωθυπουργικής ομιλίας, φάνηκε τι επιδιώκει ο τέως υπουργός, να δεσμεύσει τον Αλέξη Τσίπρα με την προηγούμενη τοποθέτησή του.

Το ενδιαφέρον τέλος είναι ότι στην κόντρα αυτή μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του τ. υπουργού, το Μέγαρο Μαξίμου άφησε τα δύο μέρη να συγκρούονται, χωρίς να παρεμβαίνει.

Ως πότε (θρησκευτικό) όρκο δεν παίρνουμε !


σχετικα αρθρα