«Η συμφωνία όπως προδιαγράφεται, δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη», με αυτά τα λόγια κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ συνόψισε τον προβληματισμό που επικρατεί στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Η αδιαλλαξία του ΔΝΤ και η μεγάλη καθυστέρηση στη συμφωνία που προκαλεί αρρυθμίες στην οικονομία, επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Ο προβληματισμός σχετικά με το ενδεχόμενο μη ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης υιοθετείται πλέον από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το Μαξίμου, επισήμως τουλάχιστον, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι διεξάγεται συζήτηση στο κυβερνητικό επιτελείο περί πρόωρων εκλογών.

Δεν βγαίνει η συμφωνία

Πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση του newpost.gr, φέρουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης να θέτουν ξανά επί τάπητος το ζήτημα των πρόωρων εκλογών. Παρά την αισιοδοξία που εκπέμπει το Μαξίμου σχετικά με την πρόοδο της διαπραγμάτευσης , στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί πολύ σοβαρός προβληματισμός. Ο προβληματισμός δεν έγκειται μόνο στον χρόνο της επίτευξης μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, αλλά και στο περιεχόμενό της  «Η συμφωνία δεν βγαίνει», είναι η φράση που ακούγεται συχνά. Με το ΔΝΤ να δίνει ρεσιτάλ αδιαλλαξίας και τον χρόνο να τρέχει σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, ο φόβος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υπογράψει μια συμφωνία που θα βρίσκεται στον αντίποδα των ιδεολογικών αντιλήψεων της Αριστεράς και θα διαρρηγνύει δεσμούς πολιτικής εκπροσώπησης με τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα. Δηλαδή, μια συμφωνία που δεν θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμη. Επιπλέον, ενισχύεται η αίσθηση ότι δεν υπάρχει φως στο βάθος του μνημονιακού τούνελ και ότι κάθε δέσμη μέτρων προαναγγέλλει μια επόμενη, σε ένα σπιράλ λιτότητας χωρίς τέλος.

Τα επιχειρήματα για τις πρόωρες

Η αδυναμία διαχείρισης της συμφωνίας εκ των πραγμάτων επαναφέρει στη συζήτηση το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Τα  ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετούν τον προβληματισμό, πιστεύουν ότι με την άρνηση αποδοχής των τελεσιγράφων του ΔΝΤ και την πρόωρη προσφυγή  στις κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ:
1.    Σταματάει την αιμορραγία της επιρροής του  που τείνει να πάρει διαστάσεις υπαρξιακής απειλής.
2.    Δεν χρεώνεται μέτρα που είναι αδύνατον να τα δικαιολογήσει  στα πολιτικά ακροατήρια του.
3.    Αν και δεν μπορεί να  καλύψει το χάσμα του τον χωρίζει με τη ΝΔΔ, εντούτοις, μπορεί να διατηρήσει τη δεσπόζουσα θέση του στο πολιτικό σύστημα.
4.    Μπορεί να πάρει ένα σημαντικό ποσοστό που θα χρησιμεύσει ως «ασπίδα απέναντι στον ρεβανσισμό της Δεξιάς».

Δύο δημόσιες παρεμβάσεις

Χαρακτηριστικές του προβληματισμού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι και δύο δημόσιες παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών που έλαβαν χώρα το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με συνέντευξη του στον Real Fm είπε: «Επειδή ακριβώς αυτά τα μέτρα αφορούν το έτος 2019 και μετά υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν από μία ευρύτατη πλειοψηφία εντός Βουλής. Μιλάω για μία ευρύτατη συναίνεση. Δεν ξέρω αν θα είναι 180 ή παραπάνω ή λιγότερο, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν την επόμενη κυβέρνηση που δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι στο μεγαλύτερο της μέρος. Άρα, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτή τη διάσταση, της ανάγκης να υπάρξει μία ευρύτερη συναίνεση». Ευλόγως μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι αν δεν υπάρχει η διευρυμένη πλειοψηφία που θέλει ο κ. Σκουρλέτης, η κυβέρνηση δεν  μπορεί να επωμιστεί μόνη της τα μέτρα.

Στην εφημερίδα Εποχή ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κι εκ των ηγετών της τάσης των 53+, γράφει χαρακτηριστικά: «Υπογράφουμε ανεξάρτητα αν η συμφωνία έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με το πολιτικό μας πιστεύω και έχει ο Θεός; Ή μήπως είναι η ώρα επιθετικής πολιτικής πρωτοβουλίας σε ένα νέο, όπως φαίνεται, ωμό εκβιασμό που θα φτωχοποιήσει ακόμη περισσότερο την κοινωνία των πολλών;» Αν και δεν κατονομάζεται, είναι προφανές ποια είναι η πολιτική πρωτοβουλία στην οποία αναφέρεται ο κ. Λάμπρου.

Το Μαξίμου διαψεύδει

Ωστόσο, το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαψεύδει κατηγορηματικά ότι γίνεται οποιαδήποτε συζήτηση για μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης από αυτήν την κυβέρνηση. Αξιωματούχος του Μαξίμου είπε χαρακτηριστικά στο newpost: «Το μεγαλύτερο ποσοστό των ζητημάτων της Αξιολόγησης έχει καλυφθεί. Είμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο μιας συμφωνίας που δεν θα έχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας. Η ΝΔ διαρρέει σενάρια περί πρόωρων εκλογών για να δημιουργήσει προβλήματα στη διαπραγμάτευση. Κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ συζητάει αυτά τα σενάρια».

Όπως και να έχει, η τελική απόφαση θα είναι του πρωθυπουργού ο οποίος, από ό,τι φαίνεται, θα κληθεί να επωμιστεί το πολιτικό βάρος μιας συμφωνίας που μόνο εύκολη δεν προμηνύεται.