current views are: 8

15 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση05:30

Τα ορόσημα που χάνονται και οι δύο λόγοι που κάνουν το Μέγαρο Μαξίμου να ανησυχεί

Συνεχίζεται το “θρίλερ” της διαπραγμάτευσης 

Δημοσίευση 05:30’

Συνεχίζεται το “θρίλερ” της διαπραγμάτευσης 

Το ένα μετά το άλλο, χάνει η κυβέρνηση τα χρονικά ορόσημα της διαπραγμάτευσης, και ενώ το κλίμα βαραίνει επικίνδυνα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Θα ήθελε έτσι κανείς ότι θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να παραθέσει κανείς και μόνο τις δηλώσεις κυβερνητικών /κομματικών στελεχών ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει κλείσει προτού η Ευρώπη εισέλθει στον κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων, με πρώτο φυσικά σταθμό, την Ολλανδία.

Σήμερα όμως γίνονται οι εκλογές στη χώρα της τουλίπας και η αξιολόγηση όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά αντιθέτως έχει παγώσει και κάθε επαφή, συνεννόηση, τηλεδιάσκεψη. Εύλογα αφού ο σοσιαλδημοκράτης Γερούν Ντάισελμπλουμ αγωνίζεται για την εκλογική επιβίωση του κόμματός του, ιδιαίτερα μετά την ξαφνική επιδείνωση των σχέσεων με την Άγκυρα, γεγονός που έδειξε να ευνοεί δημοσκοπικά τα τρία μεγαλύτερα κόμματα (Δεξιά –Άκρα Δεξιά).

Χαμένο και το επόμενο ορόσημο για το ελληνικό ζήτημα, το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, αφού ήδη από την ατζέντα του είναι εμφανές ότι η Ελλάδα δεν θα απασχολήσει και πολύ… Ουδείς εξάλλου μπορεί να διανοηθεί ότι στην επετειακή Σύνοδο της Ρώμης, η «ευλογία» του Πάπα θα λειτουργήσει τόσο καθοριστικά για το χρονίζον ελληνικό θέμα.

Βεβαίως – θα αντιτείνει κανείς- ο Απρίλιος έχει πολλές ημερομηνίες που μπορούν να δώσουν ώθηση. Σύμφωνοι. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν ήδη οι κατάλληλες προϋποθέσεις, να έχουν βρεθεί κοντά οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες σε όλα τα ανοιχτά κεφάλαια κ.ο.κ.

Τίποτε από όλα δεν έχει γίνει. Το αντίθετο, υπάρχουν δύο λόγοι που βάζουν σε ανησυχία το Μέγαρο Μαξίμου.

Πρώτον, η διαπραγμάτευση έχει «παγώσει» επί της ουσίας και κάθε «στρατόπεδο» εμφανίζεται αμετακίνητο στις απόψεις του. Όχι μόνο μεταξύ Αθήνας και των «άλλων», αλλά και στις τάξεις των δανειστών μεταξύ τους. Πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα που έδωσε η χθεσινή επικαιρότητα. Με τον Γάλλο Επίτροπο Π. Μοσκοβισί να δηλώνει, απαντώντας σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη, σύμμαχος των ελληνικών χρωμάτων στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα που το ΔΝΤ συνεχίζει να ζητάει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Δεύτερον, το κλίμα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, των βουλευτών του και των μελών του, που δείχνει να «φορτώνει». Δεν είναι ότι δεν προϋπήρχε η ανησυχία (ή η γκρίνια αν προτιμάτε), αλλά το τελευταίο 48ωρο έχει αρχίσει να εκδηλώνεται. Με πηγή προέλευσης τους «53+», αλλά και τους «Διόσκουρους» Σκουρλέτη –Φίλη.

Κορυφαίο κομματικό στέλεχος που ανήκει στην άλλη, εκτός των «53+», τάση, δήλωνε πάντως σίγουρος για την υπερψήφιση των μέτρων από τους κυβερνητικούς βουλευτές: «Ο αριθμός ‘153’ είναι μαγικός. ‘Μπετονάρει’ την κυβέρνηση», προέβλεπε μιλώντας στο newpost.gr.

Και από την άποψη αυτή, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην ψηφίσει τα μέτρα διευκολύνει αφάνταστα την κυβέρνηση. Την κρατάει συμπαγή. Αντιθέτως, αν η αντιπολίτευση ψήφιζε τα μέτρα, τότε και οι «αιρετικοί» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ένιωθαν απελευθερωμένοι.


σχετικα αρθρα