current views are: 11

16 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση15:35

Βόμβα από αξιωματούχο του Eurogroup: Δύσκολος μήνας για συμφωνία ο Απρίλιος – «Κλείσιμο αξιολόγησης χωρίς συμφωνία στα εργασιακά δεν υπάρχει»

Τινάζει στον αέρα τον σχεδιασμό της κυβέρνησης

Δημοσίευση 15:35’

Τινάζει στον αέρα τον σχεδιασμό της κυβέρνησης

Δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Σημείωσε σε αυτό το πλαίσιο πως αν και μια τεχνική συμφωνία ήταν τεχνικά δυνατή μέχρι τη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας τελικά κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί γιατί δε σημειώθηκε ικανή πρόοδος στις διαβουλεύσεις.

«Ήταν τεχνικά δυνατό να έχουμε την SLA πριν την 20η Μαρτίου, αυτό όμως δεν ισχύει πλέον», ανέφερε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε πως «όσο καθυστερούμε η κατάσταση δεν γίνεται ευκολότερη, ενώ καμιά πλευρά δεν κερδίζει από τις καθυστερήσεις». Ο ίδιος σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα γίνει μια καταγραφή προόδου υποστηρίζοντας πως το Eurogroup θα είναι ακόμη συντομότερο για την Ελλάδα ακόμη και από το προηγούμενο.

Και αυτό γιατί όπως είπε δεν υπάρχει καμία πρόοδος στα βασικά επίδικα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τα εργασιακά αλλά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εξάλλου, ανοιχτά παραμένουν και τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, συγκεκριμένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θέματα τα οποία, όπως υπογράμμισε ο αξιωματούχος, αν δεν επιλυθούν δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Αυτό όμως που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι πως ο αξιωματούχος της ευρωζώνης στην ουσία ακύρωσε το σχεδιασμό της κυβέρνησης για συνολική συμφωνία μέσα στον Απρίλιο. Και αυτό γιατί όπως είπε, ο μήνας αυτός είναι δύσκολος, όχι μόνο λόγω των διακοπών του Πάσχα, αλλά και γιατί είναι πολύ φορτωμένο το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται πως η εαρινή σύνοδος του Ταμείου είναι προγραμματισμένη για τις 21 – 23 Απριλίου. Το Bloomberg την περασμένη Παρασκευή είχε μεταδώσει πως στο περιθώριο της Συνόδου ενδεχομένως να διεξαχθούν συνομιλίες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι φόβοι για κλείσιμο της αξιολόγησης τον Μάιο μεγαλώνουν, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει αρκετές αρνητικές εξελίξεις, ενώ θα τεθεί εν αμφιβόλω και ο στόχος της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Τι είπε ο Τσακαλώτος στη Βουλή

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά την ενημέρωση του αξιωματούχου στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή σημείωνε πως ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συνολική συμφωνία στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ‘‘στόχος τη Δευτέρα πηγαίνοντας στο Eurogroup να έχουμε συνολική λύση για όλα τα θέματα. Ένα μπορεί να μην λυθεί, αυτό για τα πλεονάσματα. Νομίζω ότι ο πρόεδρος του Eurogroup θα πει ότι «στα πιο πολλά ζητήματα θεσμοί και Ελλάδα τα έχουν βρει. Τώρα είναι η μπάλα στο δικό σας το γήπεδο».

Πρόσθεσε, δε, ότι την Δευτέρα είναι «πολύ πιθανόν να γίνει πρώτη συζήτηση για όλο το πακέτο. Μεταρρυθμίσεις, καλά κακά μέτρα, πακέτο για το χρέος, σε όλα αυτά για να έχουμε οριστική συμφωνία για όλα τα θέματα 7 Απριλίου. Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο. Είναι ένας εφικτός στόχος». 

Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, αύριο θα υπάρχει τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς σε επίπεδο υπουργών, με στόχο «να κλείσουμε όσο πιο πολλά πράγματα μπορούμε και να πάμε στο Eurogroup με ελάχιστα πράγματα ανοιχτά».

Ερωτώμενος για το πως θα χαρακτήριζε την συμφωνία απάντησε: «Θα είναι μια συμφωνία με δυσκολίες, αλλά και θετικές εκπλήξεις, η οποία ύπο όρους, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για το QE και θα δώσει χώρο στην κυβέρνηση και τη χώρα να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη». 


σχετικα αρθρα