current views are: 7

17 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση19:24

Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ μετά την τηλεδιάσκεψη: Αγεφύρωτο το χάσμα σε εργασιακά, συντάξεις και ενέργεια

Επιμένουν οι δανειστές σε πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ 

Δημοσίευση 19:24’
αρθρο-newpost

Επιμένουν οι δανειστές σε πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ 

Χωρίς σύγκλιση στα μεγάλα ζητήματα – επίδικα της διαπραγμάτευσης, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και την ενέργεια δηλαδή, ολοκληρώθηκε η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ της κυβέρνησης και του κουαρτέτου των δανειστών. Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που νωρίτερα σήμερα, κορυφαίος υπουργός παραδέχτηκε πως δύσκολα θα κλείσει η αξιολόγηση εντός των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός σε δημοσιογράφους στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «αν ξεκινάτε νωρίς τα μπάνια δεν μπορώ να σας εγγυηθώ». Πρόσθεσε μάλιστα ότι, ο ίδιος τα ξεκινά την 1η Ιουλίου, αφήνοντας βεβαίως έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το πότε θα κλείσει η συνολική συμφωνία. 

Η παραδοχή αυτή έρχεται την ώρα που ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη επιμένουν σε όλους τους τόνους πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι μια συνολική συμφωνία – staff level agreement και καθορισμός μέτρων για το χρέος- μέχρι τις 7 Απριλίου. Η δήλωση έρχεται μάλιστα, έπειτα και από τα όσα είπε χτες αξιωματούχος των Βρυξελλών, ότι «ο Απρίλιος είναι δύσκολος μήνας για να επιτευχθεί συμφωνία», λόγω της εορτής του Πάσχα και του πυκνού προγράμματος του ΔΝΤ.

Χάσμα σε εργασιακά, ασφαλιστικό, ενέργεια

Στο μέτωπο της τεχνικής διαπραγμάτευσης, η σημερινή τηλεδιάσκεψη ήταν άκαρπη. Ειδικά για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ότι δεν σημειώθηκε «καμία πρόοδος. Όπως τα ξέρετε». «Στην ουσία τρία θέματα έχουν μείνει ανοικτά που είναι για πολιτική συζήτηση», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας. Προσδιορίζοντας δε εμμέσως πλην σαφώς κάποια από τα ανοικτά ζητήματα, πρόσθεσε πως «είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα κλείναμε σε αυτό το επίπεδο το ασφαλιστικό και τα εργασιακά».

Ερωτηθείς για το πακέτο με τα μέτρα- αντίμετρα, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι αναμένεται να υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ– χωρίς όμως να έχει συμφωνηθεί το ποσοστό- λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχει μείνει ένα μικρό ζήτημα για το πόσο θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στο πακέτο».

Πάντως, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, ανέφερε πως έκλεισαν ορισμένα ζητήματα, όπως το υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ωστόσο τα υπόλοιπα παραμένουν ανοιχτά. 

Ενδεικτικό είναι πως μετά το πρώτο σκέλος της διαπραγμάτευσης, αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας, ανέφερε πως οι Θεσμοί επιμένουν στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ, την ώρα που η κυβέρνηση ζητεί περισσότερο χρόνο. Χαρακτηριστική δε ήταν η φράση του αξιωματούχου, ο οποίος σημείωσε πως «εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους».

Χαριτολογώντας δε, ανέφερε ότι «τσακωθήκαμε δύο ώρες, αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε λύση έως τη Δευτέρα», προσθέτοντας πως «επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MOU (μνημόνιο κατανόησης), δυο τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα».

Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως συζήτηση για πώληση του 17% της ΔΕΗ (ποσοστό που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ«ούτε υπάρχει, ούτε υπήρξε». Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό το ζήτημα έχει μια ιδιαιτερότητα μετά και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, «που πρέπει να τη μελετήσουμε και να τη διαχειριστούμε».

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με στόχο να σημειωθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, όπου ωστόσο δεν αναμένεται οριστική συμφωνία. Πάντως προς το παρόν παραμένει άγνωστο εάν θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη. 


σχετικα αρθρα