Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε πως δεν έχουν ακόμα διασφαλιστεί  τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Αλβανία απαντώντας σε σχετική ερώτηση Έλληνα ευρωβουλευτή. 

Συγκεκριμένα η αρμόδια επιτροπή στις Βρυξέλλες απάντησε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη πως:«Δεν έχουν διασφαλιστεί ακόμα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες καταγραφής ακίνητης περιουσίας και αποζημιώσεων των μειονοτήτων»

Ο κ. Παπαδημούλης που είναι και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε θέσει σχετικό ερώτημα. 

Συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία ιδιωτών, τοπικών κοινοτήτων και μειονοτήτων στην Αλβανία από αδιαφανείς αποφάσεις». Στην απάντηση που έστειλε η Επιτροπή, διά του επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και ιδιαίτερα την προστασία τοπικών κοινοτήτων και μειονοτήτων και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων τους, επισημαίνεται ότι η Αλβανία είναι υπό τη στενή παρακολούθηση της Κομισιόν και αξιολογεί τις ελλείψεις που προκύπτουν στο πλαίσιο της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.

Ειδικότερα, σχετικά με το ζήτημα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, η Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεσή προόδου για την Αλβανία παραδέχεται ότι «τα δικαιώματα ιδιοκτησίας δεν έχουν διασφαλιστεί και οι διαδικασίες καταγραφής ακίνητης περιουσίας, επιστροφής και αποζημιώσεων πρέπει να ολοκληρωθούν». Eπιπλέον, ο κ. Χαν υπογραμμίζει το γεγονός ότι η διαδικασία κατάρτισης νόμου για την προστασία των μειονοτήτων είναι υπό την επίβλεψη και την τεχνική εμπειρογνωσία της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαδημούλης, με αφορμή τα προβλήματα και τις παραλείψεις που είχαν αποτυπωθεί στην πρόσφατη έκθεση προόδου της Κομισιόν (2016), είχε καταθέσει ερώτηση στην Επιτροπή σχετικά με την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στα ζητήματα ελευθερίας έκφρασης, τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και την πάταξη της διαφθοράς.

Ο κ. Παπαδημούλης είχε ρωτήσει την Κομισιόν, μεταξύ άλλων, σχετικά με τις «πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, προκειμένου να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά στα ΜΜΕ» ενώ είχε ζητήσει να προστατευτούν μειονότητες, τοπικές κοινότητες και ιδιώτες «από αδιαφανείς αποφάσεις και καθυστερήσεις σχετικά με τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα».