Ένα από τα πιο σύντομα σε διάρκεια Eurogroup πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, γεγονός που σημαίνει πως δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη εξέλιξη όσον αφορά στην Ελλάδα, το οποίο είχε διαφανεί και από τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Την εν λόγω αρνητική εξέλιξη ανακοίνωσε και ο πρόεδρος του οργάνου, ο οποίος τόνισε πως το κουαρτέτο δεν θα γυρίσει στην Αθήνα, ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες και ότι η αξιολόγηση είναι άγνωστο το πότε θα κλείσει.

«Έχει γίνει δουλειά και πρόοδος αλλά κάποια βασικά ζητήματα μένουν ανοιχτά, και συμφωνήσαμε πως θα συνεχιστούν οι συζητήσεις εδώ στις Βρυξέλλες, για να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε αυτά τα μεγάλα ζητήματα και να συμφωνήσουμε σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχει υπόσχεση ότι η δουλειά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup μέχρι τις 7 Απριλίου» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ

Επανέλαβε εξάλλου ότι πρώτα θα υπάρξει η τεχνική συμφωνία, αλλά και το ύψος των πλεονασμάτων και έπειτα θα συζητηθούν τα μέτρα για το χρέος. «Πρώτα θα πρέπει να κλείσει η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και το ασφαλιστικό. Εάν αυτή η συζήτηση κλείσει θα επιστρέψουμε στο Eurogroup και θα δούμε πώς θα συζητήσουμε. Πρέπει πριν γίνει αυτό να δούμε και τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας σε βάθος» υποστήριξε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι χρειάζεται να γίνει ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία σε ασφαλιστικό και εργασιακά και φορολογικά.  

Διευκρινίζοντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις Βρυξέλλες, ο κ.Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι, στις διαβουλεύσεις θα συμμετάσχουν τα τεχνικά κλιμάκια. «Όποια εξουσία χρειάζεται για να ολοκληρωθούν, θα την φέρουμε εδώ» είπε. Εξάλλου σημείωσε πως η Αθήνα έχει την πολιτική βούληση να κλείσει την αξιολόγηση. «Εάν οι διαπραγματεύσεις τραβήξουν σε μάκρος όμως, θα εξανεμιστεί η εμπιστοσύνη. Να διασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη δεν θα εκτροχιαστεί».Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως είναι κοινή η θέση των Θεσμών απέναντι στα εργασιακά

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, διευκρίνισε πως τα ανοιχτά θέματα αφορούν στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό. «Όλοι συμφωνούν ότι υπήρξε μεγάλη πρόοδος στην Αθήνα. Υπογράμμισαν όλοι ότι πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη της χώρας και στις επενδύσεις. Θα υπάρξουν συγκεκριμένες και ταχύτατες διαδικασίες, έχουμε δημιουργήσει πλαίσιο επαφών που θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Ελπίζω να καταλήξουμε σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστήριξε ότι «έγινε πρόοδος σε σχέση με το τελευταίο Eurogroup, υπάρχουν άλυτα ζητήματα και αυτό ενδεχομένως να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την εμπιστοσύνη θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Ο ESM έδωσε 32 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, είχαμε σημαντική πρόοδο το 2016 και μια θετική δημοσιονομική επίδοση και πρέπει να διαλύσουμε την αβεβαιότητα που πηγάζει από την αξιολόγηση. Η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει πριν από τον Ιούλιο όταν και η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει την επόμενη δόση».

Σχετικά με το αίτημα προς την Παγκόσμια Τράπεζα για δάνειο που θα χρηματοδοτήσει προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι ρώτησε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών για διευκρινίσεις επί του θέματος, «γιατί αυτά τα δάνεια δεν πρέπει να έχουν αντίκτυπο στο δημοσιονομικό πεδίο. Ψάχνουμε τρόπους χρηματοδότησης δίχως να επιβαρυνθεί περαιτέρω το άχθος του χρέους. Αλλά βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο όσον αφορά αυτά τα ζητήματα».

Σε δήλωσή του μετά το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε πως τα περισσότερα ζητήματα έχουν κλείσει, και αποφασίστηκε να εντατικοποιηθεί η διαπραγμάτευση. Ανακοίνωσε πως ο ίδιος, ο Γιώργος Χουλιαράκης και η Έφη Αχτσιόγλου θα μείνουν στις Βρυξέλλες, για να κλείσουν τα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά σε εργασιακό και ασφαλιστικό