"Βολές" από παντού δέχθηκε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία πραγματοποιεί το πρώτο της συνέδριο 6-9 Απριλίου. Αφορμή ήταν πως στο  ερωτηματολόγιο της αποκαλεί ακτιβιστικές δράσεις μια σειρά από έκνομες ενέργειες όπως π.χ η κλοπή σε super market ή οι καταλήψεις κτιρίων

Η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος καλεί τα μέλη της να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο και κάπου εκεί άρχισαν οι επιθέσεις από εχθρούς και "φίλους" 

Αρχικά η νεολαία του ΠΑ.ΣΟ.Κ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση τονίζοντας πως "η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει την ανικανότητα της ίδιας και του κόμματός της να χαράξει κοινωνική πολιτική"  και συνέχισε λέγοντας πως:

«Οι δυστυχίες της ελληνικής κοινωνίας, η φτώχεια και η υποβάθμιση των κοινωνικών αγώνων φέρουν από το 2015 τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και του Ακροδεξιού συνεταίρου του. Σε αυτή την κατάσταση η νεολαία Σύριζα αντί να συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο και να προτείνει λύσεις στα προβλήματα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση της ψάχνει συνενόχους σε πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου που βαφτίζει ακτιβισμό. Η ελληνική κοινωνία θα στηριχθεί στη νέα γενιά που θα κάνει πράξη τα οράματα της μέσα από συνεχή προσπάθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του ευτελίζουν κάθε έννοια : της Αριστεράς, του Ακτιβισμού, της Αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης, της Αξιοκρατίας, της Δημιουργίας και της Παραγωγικότητας. Ο "ακτιβισμός της κλοπής" είναι το όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλαδα. Δεν είναι αυτό που ονειρεύεται και αξίζει κάθε νέος, προοδευτικός, δημοκρατικός πολίτης της πατρίδας μας».

Αμέσως ανταπάντησε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στις κατηγορίες της νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ με δική της ακόμα πιο σκληρή ανακοίνωση: «Μόνο θυμηδία προκαλεί η ανακοίνωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που αφορά το ερωτηματολόγιο της οργάνωσής μας στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου της, το οποίο δεν απευθύνεται στους συνέδρους και στα μέλη της Νεολαίας, αλλά ευρύτερα […] Ο χαρακτηρισμός "ακτιβισμός της κλοπής" προφανώς και επιστρέφεται πίσω σε αυτούς που ακόμη και σήμερα βάζουν πλάτη στο κόμμα που κατέκλεψε τον ελληνικό λαό», υπογραμμίζει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα και ο ορθός λόγος κάποιοι εσκεμμένα πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα…Σύνηθες φαινόμενο».

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «το ερωτηματολόγιο δεν αποτυπώνει τις θέσεις της οργάνωσης, αλλά αποτελεί μια κοινωνιολογική έρευνα σε σχέση με τις τάσεις στο εσωτερικό της νεολαίας ως διακριτής κοινωνικής κατηγορίας» και σχολιάζει: «Αυτοί που μας εγκαλούν, ισχυρίζονται με την ίδια λογική ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τα Βασικά δικαιώματα (FRA) θεωρεί ότι η βία κατά των γυναικών κάποιες φορές είναι δικαιολογημένη. Διότι αυτή είναι μια ερώτηση που περιλαμβάνεται σε ερωτηματολόγιο υπό την αιγίδα της εν λόγω υπηρεσίας», για να συμπληρώσει πως:

«Είναι σαφές ότι οι θέσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνονται στα κείμενα του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα προβλήματα και τις ανάγκες της νεολαίας. Προφανώς και δεν περιμένουμε να συμφωνήσει η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, της οποίας οι ακτιβισμοί εξαντλούνται σε μπραβιλίκια και σε προστασίες μαγαζιών», καταλήγει η ανακοίνωσή της. 

Την έντονη όμως  ενόχλησή του για  το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου που κατάρτισε η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να σκιαγραφήσει το πολιτικό προφίλ των μελών της ενόψει του 1ου Συνεδρίου της εκφράζει ο κ. Δημήτρης Καμμένος. .

Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ που είναι κυβερνητικός εταίρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου επισημαίνει: «Είναι δυνατόν να συζητάμε σοβαρά με τους νέους αυτής της χώρας σε αυτή την τραγική οικονομική συγκυρία, για τον  "ακτιβισμό της κλοπής", τον "ακτιβισμό της κατάληψης " και για συμμετοχή σε "βίαιες διαδηλώσεις" ; Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει»

Για να συμπληρώσει: «Αν είναι ποτέ δυνατόν να βαφτίζονται ως ακτιβιστικές πράξεις τα ποινικά αδικήματα».

Τέλος ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης  σχολίασε με χιουμοριστικό τρόπο στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, το όλο θέμα που έχει ανακύψει με το ερωτηματολόγιο της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ