Αναγκασμένος να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση είναι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς η κυβέρνηση όχι μόνον αφήνει να εξαντλείται η άμμος από την κλεψύδρα της διαπραγμάτευσης αλλά, προκειμένου να βρει ερείσματα, ανοίγει μέτωπα αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Έτσι, την ίδια ώρα που Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Αχτσιόγλου παραμένουν στις Βρυξέλλες προς αναζήτηση λύσης που θα φέρει τους θεσμούς και πάλι στην Αθήνα ενώ όλα δείχνουν ότι χάνεται και ο Απρίλιος, η Νέας Δημοκρατία προετοιμάζει τις άμυνες της για τις εξεταστικές επιτροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Κι αν στο θέμα των εξοπλιστικών Παπαντωνίου το βάρος θα πέσει κυρίως στο ΠΑΣΟΚ (αλλά και στη Ν.Δ. η οποία θα κατηγορηθεί ότι δεν αναζήτησε ευθύνες), στο ζήτημα της υγείας η Πειραιώς ετοιμάζεται για πόλεμο μέχρις εσχάτων. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ν.Δ. φέρεται να έχει αποφασίσει να ρίξει στη μάχη της εξεταστικής όλους τους εν ενεργεία βουλευτές που διετέλεσαν υπουργοί Υγείας και, συνεπώς, θα βρεθούν στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Μάριος Σαλμάς λέγεται ότι θα είναι οι τρεις γαλάζιοι που θα αναλάβουν να αποκρούσουν τις επιθέσεις που σχεδιάζει το Μαξίμου και ο Παύλος Πολάκης. 

Κι αν αυτά μοιάζουν δευτερεύοντα, στην Πειραιώς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη νέα εμπλοκή στην αξιολόγηση και τις συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει για τη χώρα. Η Ν.Δ. και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνουν στο αίτημα για εκλογές, εκτιμώντας ότι πλέον είναι εμφανές στο μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης το πόσο βλαπτικοί είναι οι κυβερνητικοί χειρισμοί. 

Το εσωτερικό μέτωπο

Η προσπάθεια αυτή θα καταβληθεί με όρους μέγιστης δυνατής συσπείρωσης, μετά και τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου του κόμματος με τον προκάτοχό του κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Η συνάντηση των δύο, που κατέληξε με μήνυμα Μεϊμαράκη για συμπόρευση, ήρθε να κλείσει έναν κύκλο πρωτοβουλιών του κ. Μητσοτάκη προς εκτόνωση της εσωκομματικής έντασης και εξάλειψη των επιχειρημάτων της κυβέρνησης για διαφωνίες στο εσωτερικό της Ν.Δ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι της συνάντησης Μητσοτάκη – Μεϊμάρακη είχαν προηγηθεί η ηχηρή αποστασιοποίηση – αποδοκιμασία της καραμανλικής πτέρυγας προς τον κ. Πάνο Καμμένο και την προσπάθειά του να οικειοποιηθεί την καραμανλική περίοδο της Ν.Δ, η συνάντηση του πρ. Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με την Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Μητσοτάκης καθησύχασε τους βουλευτές που ήταν... έξαλλοι από την παρουσία και τις πρωτοβουλίες αυτόκλητων υποψηφίων στις περιφέρειές τους.