current views are: 11

21 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση05:56

Οι 72 κρίσιμες ώρες για τη διαπραγμάτευση – Η δήλωση Τσίπρα που πέρασε στα «ψιλά»

Κλειδωμένοι στο «Brussels Group» μέχρι να βγει λευκός καπνός 

Δημοσίευση 05:56’

Κλειδωμένοι στο «Brussels Group» μέχρι να βγει λευκός καπνός 

Σημάδια απεμπλοκής της αξιολόγησης και διευθέτησης της διαπραγμάτευσης έχουν αρχίσει να αχνοφαίνονται τόσο στο βελγικό όσο και στον ελληνικό ουρανό.

Παρά το γεγονός ότι το Eurogroup ούτε ασχολήθηκε επί μακρόν με το ελληνικό ζήτημα ούτε, πολύ περισσότερο, έδωσε λύσεις -πώς θα μπορούσε;-, η απόφαση να κλειδωθούν εκεί, στις Βρυξέλλες, για 72 ώρες, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών αφήνει την αίσθηση ότι θα βγουν μόνο όταν θα υπάρχει λευκός καπνός.

Η διάρκεια της ιδιότυπης αυτής συνάντησης δεν είναι τυχαία, καθώς ακριβώς την επόμενη πραγματοποιείται στη Ρώμη η πανηγυρική Σύνοδος Κορυφής για την ομώνυμη Συνθήκη. Και εκεί, στο ντοκουμέντο των ηγετών της Ε.Ε. η Ελλάδα επιδιώκει να περάσει κάτι που ακούγεται αυτονόητο: ότι το κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο της Ευρώπης πρέπει να γίνεται σεβαστό και από τα κράτη μέλη της…

Θετικά διάβασε την απόφαση του Eurogroup και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης: η διαπραγμάτευση, έστω για αυτές τις 72 ώρες, μετατρέπεται από τεχνική σε πολιτική, και επιπλέον όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν την καθυστέρηση, με την ελληνική κυβέρνηση να το λέει πιο εμφατικά: «Να τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε».

Η φράση, όμως, αυτή του Γιάννη Δραγασάκη απαντά εμμέσως πλην σαφώς και σε όλους εκείνους τους συντρόφους του, που παίζουν τις… καθυστερήσεις με το κλείσιμο της αξιολόγησης, όλους εκείνους που υπογραμμίζουν τη διαφωνία τους με πτυχές της υπό συζήτηση συμφωνίας και ας μην είναι στο …καμίνι της διαπραγμάτευσης μαζί με τους Ευκλ. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη, Εφ. Αχτσιόγλου και Δ. Λιάκο.

Όλους εκείνους εν τέλει που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να παραδώσει τη λαϊκή εντολή και να προσφύγει τώρα στις κάλπες, πριν δηλαδή κλείσει η αξιολόγηση. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται τους επόμενους μήνες για την οικονομία, τις τράπεζες, τους πολίτες σε τελική ανάλυση…

Το …κλειδί πάντως, των εξελίξεων ίσως και να κρύβεται σε κάτι που είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη χθες στο Μαξίμου. Κάτι που ξεχάστηκε στην πορεία της ημέρας, λόγω των ειδήσεων από τις Βρυξέλλες ενδεχομένως. Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε μαζί του, δήλωσε αισιόδοξος ότι «πάμε για κλείσιμο της αξιολόγησης», δήλωση που μετέφερε εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στους δημοσιογράφους. Και αυτή ήταν η πιο σημαντική δήλωση της ημέρας.  


σχετικα αρθρα