current views are: 9

23 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση09:56

Κρίσιμες ώρες για την Αξιολόγηση: Τι δίνει και τι παίρνει η κυβέρνηση στο «παζάρι» των Βρυξελλών

Το περίγραμμα της ενδεχόμενης συμφωνίας Αθήνας – δανειστών

Δημοσίευση 09:56’

Το περίγραμμα της ενδεχόμενης συμφωνίας Αθήνας – δανειστών

Απολύτως κρίσιμες είναι οι ώρες που διανύουμε, καθώς από λεπτομέρειες στις κινήσεις των δύο πλευρών, θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα, αν θα φτάσουμε σε συμφωνία ή όχι. Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματευτές των Βρυξελλών έχουν δεσμευτεί να μην κοινοποιούν πληροφορίες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εν τούτοις το newpost.gr. είναι σε θέση να γνωρίζει το περίγραμμα της πιθανής (;) συμφωνίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μόλις η κυβέρνηση πάρει το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τότε θα μπορεί να σηκωθεί από το τραπέζι αναφωνώντας, «έχουμε συμφωνία». Είναι το θέμα –σημαία για την Αθήνα, είναι το θέμα που καθορίζει τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο της εργασίας. 

Γι’ αυτό και η προειδοποίηση εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, ότι η φιέστα της Ρώμης θα σκιαστεί από τις ελληνικές αντιρρήσεις στην περίπτωση που δεν συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο η φράση για την προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου. Ως πού είναι διατεθειμένη να το φράσει η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι σαφές, είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι μετά την αρχική διαβούλευση επί του προσχεδίου του κειμένου της Ρώμης, τώρα και αυτό το θέμα -η δήλωση που θα συνυπογράψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην ιταλική πρωτεύουσα- απασχολεί το Brussels  Group.

Όσον αφορά το δεύτερο «αγκάθι», το συνταξιοδοτικό, φαίνεται πως μπορεί να προκύψει συναίνεση με εκατέρωθεν υποχωρήσεις: δηλαδή οι θεσμοί να δεχθούν οι παρεμβάσεις να γίνουν από το 2020 (και όχι το 2019) αλλά -και αυτή θα είναι η υποχώρηση της Αθήνας- οι περικοπές να γίνουν μια και έξω, και όχι τμηματικά. 

Για τη μείωση του αφορολόγητου, φημολογείται πως έχει ήδη κλειδώσει η συμφωνία: κάπου στα 5.900, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείονται (θετικές) εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Σκληρή μάχη δίδεται επίσης και στο κεφάλαιο των αντίμετρων.

Υπάρχει και ένα τελευταίο θέμα, που υποχρέωσε τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να μεταβεί εκτάκτως στις Βρυξέλλες: το ενεργειακό και η εμμονή της άλλης πλευράς να δοθούν Μονάδες και φράγματα. Θέμα δύσκολο επίσης, με την κυβέρνηση να αρπάζει την ευκαιρία που της έδωσε η Νέα Δημοκρατία (αλλά αυτό είναι το άλλο, το επικοινωνιακό –πολιτικό επίπεδο, και όχι το αμιγώς διαπραγματευτικό).

Στην πλέον κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να ταυτιστεί με τους εταίρους, και μάλιστα σε ένα θέμα που αφορά το (ενεργειακό) μέλλον της χώρας. Παρότι, θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς, η ηγεσία της ΝΔ με τα όσα δήλωσε, είναι συνεπής με τις ιδεολογικές αρχές της.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση του προέδρου της ΝΔ… διαβάστηκε από κυβερνητικό αξιωματούχο με τον οποίο συνομίλησε το newpost,gr., ως προσπάθεια εξευμενισμού του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ζήτησε την ψήφιση των μέτρων και από την αξιωματική αντιπολίτευση… 


σχετικα αρθρα