current views are: 8

23 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση13:05

Μπακογιάννη: Η καθυστέρηση της αξιολόγησης οδηγεί σε μαρασμό τις επιχειρήσεις

Την ανησυχία της για την καθυστέρηση εκ μέρους της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση με τραγικές συνέπειες για την οικονομία εκφράζει η κ. Μπακογιάννη.

Δημοσίευση 13:05’

Την ανησυχία της για την καθυστέρηση εκ μέρους της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση με τραγικές συνέπειες για την οικονομία εκφράζει η κ. Μπακογιάννη.

Την έντονη ανησυχία της για την καθυστέρηση εκ μέρους της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση με τραγικές συνέπειες για την οικονομία εκφράζει η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάνη

Συγκεκριμένα με ερώτησή της προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας , και Οικονομικών η κ. Μπακογιάννη θέτει το φλέγον θέμα της μείωσης της κατανάλωσης στα είδη πρώτης ανάγκης. 

Η τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η αδυναμία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη β’ αξιολόγηση επιτείνει την αβεβαιότητα στην αγορά. Η ανησυχία για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει δραματικές επιπτώσεις στο λιανεμπόριο, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της έρευνας της IRI. Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου σημειώθηκε μείωση του κύκλου εργασιών στα σούπερ μάρκετ κατά 15%, σε σχέση με το Μάρτιο του 2016. Μάλιστα, η χρονιά έκλεισε με μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 6,5% και η πρόβλεψη για το 2017 θέλει περαιτέρω επιδείνωση”

Όπως υπογραμμίζει η κ. Μπακογιάννη: “Στην ουσία, η πτώση της κατανάλωσης στα βασικά είδη μεταφράζεται σε συνέχιση της ύφεσης. Οι νέοι έμμεσοι φόροι, η υπαγωγή βασικών ειδών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, μειώνουν άνευ προηγουμένου την καταναλωτική δαπάνη των Ελλήνων.

Ακόμη, τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επιβεβαιώνουν την επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση, αποθαρρύνουν κάθε επενδυτικό σχέδιο που θα μπορούσε να αυξήσει τις θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει θετικό κλίμα στην αγορά.

Σημειώνεται ότι η πτώση της κατανάλωσης δεν αφορά την ήδη γνωστή μείωση στα είδη ένδυσης, υπόδησης και πολυτελείας. Αφορά κυρίως είδη πρώτης ανάγκης από το καλάθι της νοικοκυράς: συσκευασμένα και χύμα είδη διατροφής, φρούτα και λαχανικά, απορρυπαντικά, γάλα κλπ. Η κυβέρνηση φαίνεται ανήμπορη να αντιληφθεί το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος που έχει προκαλέσει με την υπαγωγή χιλιάδων προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και την επιβολή δεκάδων άμεσων και έμμεσων φόρων που μειώνουν δραματικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών“.

Με βάση τα παραπάνω η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς Δήμο Παπαδημητρίου και Ευκλείδη Τσακαλώτο:
 
– Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η αβεβαιότητα που δημιουργεί η καθυστέρηση της αξιολόγησης οδηγεί σε μαρασμό τις ελληνικές επιχειρήσεις λιανεμπορίου και, μαζί, οδηγεί σε απόγνωση τα νοικοκυριά που αδυνατούν να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης;

-Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών που τροφοδοτεί το φαύλο κύκλο της ύφεσης;
 


σχετικα αρθρα