current views are: 8

23 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση14:32

Χαρακόπουλος προς Ξάνθο: Θα φτιάξετε μητρώο καταγραφής περιστατικών καρκίνου;

Αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση «στην οργάνωση και λειτουργία “Εθνικού Μητρώου καταγραφής περιστατικών καρκίνου” ρωτά τον υπουργό υγείας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος 

Δημοσίευση 14:32’
αρθρο-newpost

Αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση «στην οργάνωση και λειτουργία “Εθνικού Μητρώου καταγραφής περιστατικών καρκίνου” ρωτά τον υπουργό υγείας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος 

Αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση «στην οργάνωση και λειτουργία “Εθνικού Μητρώου καταγραφής περιστατικών καρκίνου”, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο μιας ορθολογικής αντιμετώπισης των κρουσμάτων καρκίνου» ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτηση που απηύθυνε στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Όπως σημειώνει ο κ. Χαρακόπουλος «δυστυχώς, ο καρκίνος συνιστά πλέον την πρώτη αιτία θανάτου στην ΕΕ. Μία ασθένεια η οποία “κτυπά” αδιακρίτως ηλικίας και φύλου. Η αναγκαιότητα αντιμετώπισής της με πολιτικές πρόληψης είναι πασιφανής.

Μια από τις βασικές προϋποθέσεις στον πόλεμο εναντίον του καρκίνου είναι η καταγραφή και η μελέτη των αιτιών που τον προκαλούν. Σημαντική ευθύνη για την εκδήλωση της νόσου έχουν διάφοροι εξωγενείς παράγοντες -όπως ο υδροφόρος ορίζοντας, τα φυτοφάρμακα κ.α.- και γι’ αυτό το λόγο καταγράφονται συγκεκριμένα είδη καρκίνου σε κάποιες περιοχές σε μεγαλύτερη αναλογία από άλλες. 

Προϋπόθεση, λοιπόν, για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων είναι η συνεχής ανάλυση των δεδομένων. Αυτή η λογική διαδικασία, της καταγραφής και της έρευνας, με την τήρηση λεπτομερούς Αρχείου, είναι δεδομένη όχι μόνον στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης αλλά ακόμη και σε αυτές της ανατολικής Ευρώπης.

Θλιβερή εξαίρεση αποτελεί, και σ’ αυτόν τον τομέα, η χώρα μας, όπου παρά το γεγονός ότι 40 χιλιάδες συνάνθρωποί μας νοσούν, ετησίως, από τον καρκίνο, συνεχίζουμε να μην έχουμε Αρχείο καταγραφής των περιστατικών της νόσου.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Wincancer, ότι ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (I.A.R.C.) επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία από την Ελλάδα, εκτιμά κατά προσέγγιση τα στοιχεία για τη χώρα μας “με βάση σταθμισμένα καταγεγραμμένα στοιχεία από τη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Κεντρική Σερβία για την περίοδο 2003-2007”.

Για το λόγο αυτό ο κ. Δημήτρης Σιάχος του Wincancer απέστειλε στις 15.02.17 επιστολή προς τον υπουργό Υγείας με το εύλογο αίτημα της δημιουργίας και λειτουργίας “Εθνικού Μητρώου καταγραφής περιστατικών καρκίνου”, το οποίο, όπως αναφέρεται, θα μπορούσε να το αναλάβει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, “η οποία διαθέτει την απαραίτητη επιστημονική γνώση και εξειδίκευση”. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δουλειά της Πολιτείας την έχουν αναλάβει κατά τόπους Σύλλογοι καρκινοπαθών, που συγκεντρώνουν και καταγράφουν τα περιστατικά». 

 


σχετικα αρθρα