current views are: 6

23 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση18:06

Νικολόπουλος: Αν ισχύουν όσα ισχυρίζεται ο Κοτζιάς, οι Συνθήκες θα είχαν την ισχύ «κουρελόχαρτου»

Οξεία επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά κάνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος με αφορμή την απάντηση του τελευταίου σε κοινοβουλευτική ερώτησή του σχετικά με τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο.

Δημοσίευση 18:06’

Οξεία επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά κάνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος με αφορμή την απάντηση του τελευταίου σε κοινοβουλευτική ερώτησή του σχετικά με τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο.

Οξεία επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά κάνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος με αφορμή την απάντηση του τελευταίου σε κοινοβουλευτική ερώτησή του σχετικά με τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο. 

Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδος σε δήλωσή του τονίζει:«Η επιλογή του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά να διαλέξει τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής ερώτησης από το σύνολο των θεμάτων δείχνει και τη μεγάλη σημασία του θέματος αυτού στην ελληνοτουρκική ατζέντα. Επί της ουσίας όμως μόνο στον τίτλο της δήλωσης του ο υπουργός είναι “αυστηρός” καθότι εντός του κειμένου του “αναγνωρίζει” όλα τα ζητήματα που θέτουμε”

Στην συνέχεια ο κ. Νικολόπουλος επισημαίνει:”Περαιτέρω κάνει ένα σημαντικό λάθος καθότι η Τουρκία για το ζήτημα της Ίμβρου Τενέδου έχει δεσμευθεί από τη συνθήκη της Λωζάννης να αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία. του διεθνούς δικαστηρίου επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Αυτό που δεν αναγνωρίζει είναι τη δικαιοδοσία του επί της υφαλοκρηπίδας, που άλλωστε δεν συμπεριλαμβανόταν  ξεκάθαρα στην εν λόγω συνθήκη. Κατά τα άλλα η απάντηση του δείχνει την “δειλία” των Ελληνικών διπλωματικών ηγεσιών να καταγγείλουν τη Τουρκία για την επί δεκαετίες καταπάτηση των όρων της Συνθήκης της Λωζάννης, ανοίγοντας της την όρεξη στην Κύπρο, τη Θράκη και το Αιγαίο”

Ο ανεξάρτητος βουλευτής υποστηρίζει  επίσης πως: “Η Ελλάδα πρέπει να καταγγείλει την Τουρκία στο διεθνές δικαστήριο για αθέτηση των συγκεκριμένων όρων της σχετικά με το αυτόνομο καθεστώς της Ίμβρου και της Τενέδου και την πλήρη αποκατάσταση των πληθυσμιακών ισορροπιών των δυο αυτών νησιών. Η Τουρκία είναι υπόλογη έναντι της υπογραφείσας συνθήκης και του διεθνούς δικαίου”

Τέλος ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει: ” Αν εν τέλει ισχύουν όσα ισχυρίζεται ο Ν. Κοτζιάς τότε οι Συνθήκες θα είχαν την ισχύ ενός “κουρελόχαρτου”.Τέλος, ασφαλώς και δεν θα αποφύγω να αναγνωρίσω τις προσπάθειες του Ν. Κοτζιά, όμως η εξωτερική μας πολιτική θα πρέπει να πάψει να είναι φοβική για να μην συμβεί ότι απευχόμεθα» 

 


σχετικα αρθρα