current views are: 7

24 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση14:08

Η Αξιολόγηση δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης – Μεγάλες υποχωρήσεις στις Βρυξέλλες – Τον Μάιο η συμφωνία

Εσωκομματικοί κραδασμοί για τα νέα μέτρα 

Δημοσίευση 14:08’

Εσωκομματικοί κραδασμοί για τα νέα μέτρα 

Σήμα αισιοδοξίας εξέπεμψε σήμερα  κυβερνητικός αξιωματούχος για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των δανειστών προκειμένου να κλείσει η Αξιολόγηση, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν τον Μάιο. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά τη διαφαινόμενη συμφωνία.

«Απομένουν λεπτομέρειες»

Οι διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών ολοκληρώνονται εντός της ημέρας, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να είναι ήδη καθ’ οδόν προς την Αθήνα, και τον Γιώργο Σταθάκη να παραμένει στη βελγική πρωτεύουσα. 

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, «δύο-τρία ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα τα οποία θα ολοκληρωθούν τις προσεχείς ημέρες». 

Από την άλλη μεριά, αξιωματούχος του ESM κράτησε σαφώς πιο χαμηλούς τόνους. Ο αξιωματούχος είπε ότι σημειώθηκε «κάποια πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών και προσέθεσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.

Από τη στιγμή που δεν έκλεισε η τεχνική συμφωνία στις Βρυξέλλες, φαίνεται πολύ δύσκολο να γίνει το «ντιλ» στο Eurogroup . Με δεδομένο ότι μετά μπαίνουμε στην τροχιά της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ (21 Απριλίου), το πιο πιθανό σενάριο  είναι να κλείσει η αξιολόγηση τον Μάιο. Δηλαδή μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 27 Απριλίου που υποτίθεται ότι θα αποφάσιζε την ένταξη της Ελλάδας στο QE. Η καθυστέρηση του QE θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων για την ανάπτυξη και τα πλεονάσματα.

Η κυβέρνηση υποχωρεί

Παρά το ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές αρνούνται να ενημερώσουν επίσημα για την πορεία της διαπραγμάτευσης (προς δόξα της διαφάνειας), η εικόνα που έρχεται από τις Βρυξέλλες είναι ότι η «πρόοδος» στην οποία αναφέρεται ο αξιωματούχος του ESM, αποτελεί συνέπεια των μεγάλων υποχωρήσεων που κάνει η ελληνική πλευρά.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση, προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των δανειστών (ιδίως του ΔΝΤ) προκειμένου να κλείσει η συμφωνία. Πάμε δηλαδή για ένα πολύ σκληρό πακέτο  μέτρων.

Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια αν μπορεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί πολιτικά τη συμφωνία. Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μια φορολογική πολιτική που βρίσκεται στον αντίποδα των αντιλήψεων της Αριστεράς; Πώς θα «περάσει» στα πολιτικά ακροατήρια της κυβέρνησης μια συμφωνία που μεταφέρει βάρη από τους πιο εύπορους στους πιο φτωχούς και αναιρεί βασικές κυβερνητικές δεσμεύσεις όπως η μη πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ;

Αναμφίβολα, η Αξιολόγηση θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ήδη χθες ανώτερος κυβερνητικό αξιωματούχος χαρακτήρισε την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ «ταφόπλακα για την κυβέρνηση». Κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να έχουμε σύντομα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.


σχετικα αρθρα