current views are: 10

24 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση17:53

Προβληματισμός και απογοήτευση στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουμε αργήσει» – Φόβοι για επανάληψη του 2015

«Νιώθω τυχερός που ο κόσμος δεν μου έχει επιτεθεί στο δρόμο!»

Δημοσίευση 17:53’

«Νιώθω τυχερός που ο κόσμος δεν μου έχει επιτεθεί στο δρόμο!»

Απογοητευμένοι από τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά προβλήματα, κουρασμένοι από την αέναη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και εκνευρισμένοι από τις παραφωνίες που κατά καιρούς βγαίνουν στο προσκήνιο, εμφανίζονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχουμε καταφέρει μετά από τόσο καιρό να μας παρακαλάει όλη η κοινωνία να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση ανεξάρτητα από τα μέτρα που θα έρθουν», έλεγε με μια δόση ειρωνείας τη περασμένη βδομάδα σε τραπέζι, βουλευτής της περιφέρειας, με συνάδελφό του να επισημαίνει εμφανώς απογοητευμένος: «κλείσαμε το τελευταίο τρίμηνο του 16’ με ύφεση επειδή δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση. Ο κόσμος παραμένει επιφυλακτικός και κανείς δεν ανοίγεται οικονομικά μέχρι να σιγουρευτεί ότι δεν θα ξαναζήσουμε τα προβλήματα του 15’».

Μέσα σε αυτό το πνεύμα η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών φαίνεται να επιλέγει ξεκάθαρα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την εμπλοκή και μια πιθανολογούμενη προκήρυξη εκλογών. Την ίδια ώρα ωστόσο αναγνωρίζει τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις και σχεδόν αγανακτεί από την ευκαιρία που θα είχα η κυβέρνηση να διανύσει ένα χρονικό διάστημα χωρίς να επικρέμεται η λαιμητόμος του ατυχήματος. «Έτσι όπως πάνε τα πράγματα νιώθω σχεδόν τυχερός που ακόμα ο κόσμος δεν μου έχει επιτεθεί στο δρόμο! Είμαι σίγουρος πως θα είμαι ένας από τους πρώτους που θα έχει πρόβλημα», έλεγε χαρακτηριστικά στο Newpost, μεταξύ σοβαρού και αστείου, έτερος βουλευτής.

Ο παράγοντας Τσακαλώτος

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα του αν υπάρχει ή όχι διάσταση μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται πως έχει διαμορφωθεί μια τάση, συνεχώς κλιμακούμενη– στο εσωτερικό που βλέπει με καχυποψία τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και αυτό γιατί κατά πολλούς ο υπουργός είναι αυτός που με τους χειρισμούς και τις τοποθετήσεις του δημιουργεί προσκόμματα στη διαπραγμάτευση. «Στην τελευταία ενημέρωση που είχαμε για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ένας συνάδελφος έθεσε στον υπουργό το θέμα των αντισταθμιστικών μέτρων, ζητώντας να μην υιοθετηθεί η πρόταση για διεύρυνση των σχολικών γευμάτων αλλά να δοθούν τα χρήματα σε αναπτυξιακές κατευθύνσεις», σημείωσε άλλος και νεότερος σε ηλικία βουλευτής προσθέτοντας: «Ο Τσακαλώτος έπεσε κυριολεκτικά να τον φάει, λέγοντας πως τέτοιες αντιλήψεις είναι αντίθετες στις αρχές του κόμματος». Και άλλοι στην ΚΟ όμως αντιμετωπίζουν τον υπουργό με την ίδια καχυποψία, αφήνοντας αιχμές ακόμα και για την αστική του καταγωγή. Άλλοι πάλι επισημαίνουν με νόημα πως «αν μια διαπραγματευτική ομάδα δεν μπορεί υπάρχει πάντα χώρος για άλλους».

Και ο… Καραμανλής

Μέσα στην ανθρωπογεωγραφία της ΚΟ υπάρχει πάντως και μια μικρή ομάδα βουλευτών- οι λεγόμενοι πασοκογενείς– για τη στάση του κόμματος έναντι του Κώστα Καραμαλνή. Πρόκειται για την ομάδα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ κατά τη ψήφιση των δύο πρώτων μνημονίων, συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δημόσια δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί αφήνοντας στους πρώην συντρόφους της την «καυτή πατάτα», ωστόσο η ενόχληση της είναι κάτι περισσότερο από δεδομένη. «Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο ήταν τα όσα δήλωσε ο Παπαγγελόπουλος. Μπορεί να καταλαβαίνω ακόμα και τη σκοπιμότητα του να δημιουργεί εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε με ενοχλεί», ανέφερε βουλευτής.

Οι εκλογές

Την ίδια στιγμή και παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ΚΟ επιθυμεί την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκειμένου να υπάρξει ένας ορισμένος χρόνος κυβερνητικής σταθερότητας, υπάρχει μια ομάδα που καλοβλέπει ακόμα και το σενάριο των εκλογών ως μέσο διαφυγής από τη μέγγενη των μέτρων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί για πολλούς λόγους να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ και να κατακρημνιστεί εκλογικά. Επομένως η προοπτική των εκλογών δεν θα με έβρισκε αντίθετο», αναφέρει στο Newpost, βουλευτής και με κυβερνητική θητεία. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως η ομάδα αυτή είναι μειοψηφική και σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να απειλεί τη κυβερνητική σταθερότητα ή να κάνει σκέψεις «αντάρτικου» στο ενδεχόμενο πακέτο προς ψήφιση στη Βουλή, της συμφωνίας, όποτε και αν αυτή έρθει. 


σχετικα αρθρα