current views are: 8

25 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση06:59

Ρώμη: Επέτειος της E.E στη σκιά του Brexit – Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων και το κοινωνικό κεκτημένο

Εκτός Διακήρυξης της Ρώμης τα εργασιακά

Δημοσίευση 06:59’

Εκτός Διακήρυξης της Ρώμης τα εργασιακά

Μελαγχολικά γενέθλια σήμερα στη Ρώμη για την ενωμένη Ευρώπη. Εξήντα χρόνια μετά την ίδρυση της ΕΟΚ, η ΕΕ διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Η απάντηση που δίνουν οι «μεγάλοι» της Ένωσης είναι η «Ευρώπη των δύο ταχυτήτων». Μια πρώτη γεύση αυτής της Ευρώπης πήρε η κυβέρνηση με αφορμή την τροπολογία για τα εργασιακά που τελικά δεν συμπεριλήφθηκε στη Διακήρυξη της Ρώμης.

Στη σκιά του Brexit

Η επέτειος των εξήντα χρόνων της ΕΟΚ λαμβάνει χώρα στη σκιά του Brexit. Στις 29 Μαρτίου, σε τέσσερις μέρες δηλαδή από σήμερα, η Τερέζα Μέι ενεργοποιεί το άρθρο 50 του καταστατικού της ΕΕ και αρχίζει η διαδικασία της απόσχισης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Πέρα από αυτή καθαυτή την απώλεια μιας από τις πλέον σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες, η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας συνιστά επίσης βαρύτατο συμβολικό πλήγμα για την ΕΕ. Αντιστρέφει μια πορεία διεύρυνσης δεκαετιών. Οι 28 γίνονται 27 και για πρώτη φορά στη ιστορία της η ΕΕ συρρικνώνεται αντί να διευρύνεται.

Το Brexit δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού φουσκώνει σε όλη την Ευρώπη. Η διαρκής λιτότητα, το δημοκρατικό έλλειμμα και η απουσία μιας πειστικής πρότασης για το μέλλον βαθαίνουν την κρίση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Πολλές ταχύτητες

Η απάντηση που δίνουν οι ισχυροί της ΕΕ είναι η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια Ευρώπη δύο κατηγοριών:

Στην πρώτη είναι οι ισχυροί, αυτοί που μπορούν να «τρέξουν πιο πολύ», ενώ στη δεύτερη ανήκουν οι πιο αδύναμοι ή όσοι επιλέγουν να βαδίσουν πιο αργά. Το πρώτο βήμα για την «Ευρώπη των δύο ταχυτήτων» έγινε στις 6 Φεβρουαρίου στις Βερσαλλίες στη συνάντηση του Γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ με ς τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόϊ, και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Για όποιον είχε αμφιβολίες, την κατάσταση ανέλαβε να αποσαφηνίσει (ποιος άλλος;) ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στους Financial Times τάχθηκε υπέρ διακυβέρνησης πολλών ταχυτήτων, αφού μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν είναι εφικτή προ το παρόν.

Το κεκτημένο

Πρώτη γεύση των πολλών ταχυτήτων της ΕΕ, πήρε η κυβέρνηση από την απάντηση Γιούνκερ στην επιστολή Τσίπρα σχετικά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την προστασία των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά είχε υποβάλει τροπολογία για τα εργασιακά στη Διακήρυξη της Ρώμης που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα. Στην τροπολογία γινόταν λόγος για τη σημασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την προστασία των εργαζομένων.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε σχετική επιστολή με αποδέκτες τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και στους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι. Στην επιστολή, ο πρωθυπουργός τους καλεί να πάρουν θέση «αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε λέγοντας ότι «για μένα , δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κοινωνικό κεκτημένο της ΕΕ εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.» Προσθέτει όμως ότι «δεν υπάρχει «ένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλους στο κοινωνικό κεκτημένο ή στο οικονομικό εγχειρίδιο». Ο κ. Γιούνκερ υπενθυμίζει επίσης τις «δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να μην αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας». Με πιο απλά λόγια, το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει γενικά, αλλά για την Ελλάδα είναι σε αναστολή λόγω προγράμματος.

Τελικά η τροπολογία για τα εργασιακά δεν συμπεριλήφθηκε στη Διακήρυξη της Ρώμης. Για να παραφράσουμε τον Όργουελ, όλοι είμαστε Ευρωπαίοι, αλλά μερικοί είναι πιο Ευρωπαίοι από τους υπόλοιπους.


σχετικα αρθρα