current views are: 7

25 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση15:03

Μαξίμου: Αποσπάσαμε ευρωπαϊκή στήριξη για τα εργασιακά

Για ευρωπαϊκή στήριξη στην παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τα εργασιακά κάνουν λόγο πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Δημοσίευση 15:03’

Για ευρωπαϊκή στήριξη στην παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τα εργασιακά κάνουν λόγο πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Για ευρωπαϊκή στήριξη στην παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τα εργασιακά στη Σύνοδο της Ρώμης κάνουν λόγο πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

«Στη Διακήρυξη της Ρώμης, μετά από τις παρεμβάσεις και του Πρωθυπουργού, διατηρήθηκε, παρά τις ενστάσεις πολλών χωρών, η αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη, ενώ προστέθηκε και ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με αιχμή το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και της ανάγκης τερματισμού της κατάστασης εξαίρεσης της χώρας μας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε τη σημασία που έχει για το σύνολο της Ευρώπης και των πολιτών της η προστασία των εργαζομένων.

«Αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κεκτημένου, με την επιστολή που απέστειλε το απόγευμα της Πέμπτης στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και στους υπόλοιπους 26 αρχηγούς κρατών – μελών της Ε.Ε., το επίμαχο ζήτημα ξαναμπήκε στην ατζέντα. Και ακολούθησε μια σειρά από υποστηρικτικές δηλώσεις», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

«Από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προεδρεύοντος της Συνόδου, Ιταλού Πρωθυπουγού, Πάολο Τζεντιλόνι και του συμπροεδρεύοντος Μαλτέζου Πρωθυπουργού, Γιόζεφ Μουσκάτ, μέχρι την ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για τις “βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στο σύνοδο της Ε.Ε.”».

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, «κύκλοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνιζαν πως η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού απέσπασε την υποστήριξη του Ντόναλντ Τουσκ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι αμφότεροι επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα της ευρωπαϊκής ηγεσίας να παραμείνει προτεραιότητα της Ευρώπης της επόμενης δεκαετίας το κοινωνικό κεκτημένο, κυρίως σε ό,τι αφορά στην προστασία των εργασιακών σχέσεων».

Οι ευρωπαϊκοί κύκλοι -κατά το Μέγαρο Μαξίμου- υπογράμμιζαν πως ο πρόεδρος Τουσκ ήταν σε στενή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του για υποστήριξη. Οι δύο πολιτικοί μίλησαν στο τηλέφωνο την Τρίτη, οπότε ο κ. Τσίπρας έθεσε στον κ. Τουσκ το ζήτημα της κωλυσιεργίας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση με αιχμή τα εργασιακά και συγκεκριμένα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ακολούθησε η επιστολή του πρωθυπουργού και η απάντηση του προέδρου Τουσκ ότι «μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».


σχετικα αρθρα