current views are: 6

25 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση16:37

Κοτζιάς: Η πάλη για βιώσιμη λύση του Κυπριακού απαιτεί ενότητα

Στην πάλη για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό απαιτείται ενότητα, τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς

Δημοσίευση 16:37’

Στην πάλη για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό απαιτείται ενότητα, τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς

Στην πάλη για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό απαιτείται ενότητα, τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε χαιρετισμό του στην δεξίωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, την οποία παρέθεσε ο Έλληνας πρέσβης στην Κύπρο.

Ο κ. Κοτζιάς είπε επίσης ότι χρειάζεται η δυνατότητα και η ικανότητα «να σκεφτόμαστε πέρα από τη μύτη μας, να βλέπουμε το μέλλον και να δικαιούμαστε να ονειρευόμαστε ό,τι είναι αυτό που ανταποκρίνεται στους πόθους των λαών μας».

Με συνέπεια, επεσήμανε, πρέπει να διεκδικούμε το ορθό και το δίκαιο, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους άλλους και πως «με συνέπεια παλεύουμε, ώστε να αισθανθούν όλοι οι Ελληνοκύπριοι στο μέγιστο δυνατό ασφαλείς πάνω στη Μεγαλόνησο». Πρόσθεσε δε ότι οι Τουρκοκύπριοι, οι Αρμένιοι, οι Μαρωνίτες και οι Λατίνοι «πρέπει επίσης να έχουν το μέγιστο των δυνατών, κάθε φορά, δικαιωμάτων».

Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Κύπρο, τόνισε ο Ν. Κοτζιάς, είναι «χρέος ιστορίας, χρέος αισθήματος, χρέος λογικής, χρέος πολιτισμού».

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι πριν από περίπου 50 χρόνια «έφαγε» ξύλο σε διαδήλωση για το Κυπριακό έξω από ξένη πρεσβεία. Ανέφερε ότι την γενιά του την πολιτικοποίησε με τρόπο συναισθηματικό το Κυπριακό πρόβλημα. «Η δικιά μας γενιά που βρέθηκε στα στρατοδικεία και στα κρατητήρια της χούντας ένιωθε βαθύ το φόβο και την ευθύνη ότι η χούντα προετοίμαζε εγκλήματα και βέβαια δεν φταίμε εμείς, όσοι βρεθήκαμε απέναντί της, για τα εγκλήματά της, αλλά πάντα θα νιώθουμε το χρέος μας που δεν καταφέραμε να την αποτρέψουμε και ζητάμε πάντα συγνώμη για τα εγκλήματα που κάνανε ορισμένοι που φέραν τον τίτλο του Έλληνα αλλά δεν ήταν Έλληνες, ήταν ραγιάδες», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Στην δεξίωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τις υποστηρικτικές και εποικοδομητικές προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση χωρίς αναχρονιστικά συστήματα στρατιωτικών εγγυήσεων και χωρίς ξένους στρατούς. Ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε πως η Κύπρος από την πλευρά της θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με το άπαν των δυνατοτήτων της τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, που την ταλανίζουν.


σχετικα αρθρα