current views are: 7

25 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση17:26

Το μήνυμα της ΝΔ εκτός και εντός συνόρων: Οι συμφωνίες δεσμεύουν μεν, αλλάζουν δε!

«Ο λογαριασμός των μέτρων έχει την υπογραφή του Τσίπρα»

Δημοσίευση 17:26’

«Ο λογαριασμός των μέτρων έχει την υπογραφή του Τσίπρα»

Καθώς η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της Β’ αξιολόγησης εισέρχεται στην πιο κρίσιμη καμπή της, επιτρέποντας κάθε σενάριο (από την υπογραφή συμφωνίας μέχρι την πυροδότηση εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας), η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να στέλνει το δικό της μήνυμα, και μάλιστα σε πείσμα όσων (ΔΝΤ, Σόιμπλε) θα ήθελαν και τη δική της υπογραφή στα μέτρα.

Και το μήνυμα της ΝΔ είναι διττό, απευθυνόμενο τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων:

Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, η Κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη των επιλογών της, οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα. Ωστόσο, οι συμφωνίες αυτές δεν είναι «οι πλάκες του Μωυσή». Μπορούν να αλλάξουν και προς το καλύτερο, μπορούν και προς το χειρότερο. Αυτό εξαρτάται από την αξιοπιστία και την ικανότητα της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Με άλλα λόγια, από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εκπέμπεται αφενός προς το εξωτερικό ότι η ΝΔ θα τηρήσει την όποια συμφωνία, άσχετα εάν θα επιδιώξει να την αλλάξει, προς δε το εσωτερικό ότι για τα μέτρα που έρχονται ο λογαριασμός έχει την υπογραφή Τσίπρα και η ΝΔ το μόνον που θα επιχειρήσει να κάνει, σε συνεννόηση με τους εταίρους, είναι να αλλάξει προς το καλύτερο τους όρους.

Μάλιστα, στην Πειραιώς επικαλούνται και παραδείγματα συγκεκριμένα: Το 2012, η τότε Κυβέρνηση κατάφερε οι δημοσιονομικοί στόχοι να μετατεθούν κατά δύο χρόνια ενώ το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά κατάφερε και μείωσε συγκεκριμένους φορολογικούς συντελεστές (Φ.Π.Α. στην εστίαση, φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, κ.α.).

Αυτά είναι τα παραδείγματα αλλαγών προς το καλύτερο. Διότι η ΝΔ έχει και ένα πλήθος παραδειγμάτων για αλλαγές προς το χειρότερο. Και, προφανώς, αυτές αφορούν την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Όπως σημειώνουν τα γαλάζια στελέχη, «ως αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης έχουν προστεθεί μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015… Τα μέτρα έφτασαν τα 9 δις ευρώ και πάμε για νέα μέτρα μετά το 2018. Μπήκε το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Μπήκε ο κόφτης. Όλα αυτά δεν υπήρχαν στο τρίτο μνημόνιο».

Το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη προς τους συνομιλητές του είναι ότι μια αξιόπιστη Κυβέρνηση μπορεί να πετύχει αλλαγές προς το καλύτερο, αρκεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών. Το ερώτημα, προφανώς, είναι πώς θα το πράξει αυτό μία αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ.

Σε αυτό το σημείο, οι επιτελείς του Πρόεδρου του κόμματος κάνουν λόγο για εμπροσθοβαρείς αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, μέσα στις πρώτες 180 ημέρες διακυβέρνησης με επίκεντρο τις μειώσεις φόρων ύψους 1,5 δις ευρώ, με παράλληλα ισοδύναμα από το σκέλος των δαπανών. Αποκρατικοποιήσεις. Ρύθμιση κόκκινων δανείων για αποκατάσταση της ρευστότητας.

Εκτιμούν δε ότι ουδείς θα μπορέσει να αρνηθεί να συζητήσει με μια αξιόπιστη και ικανή Κυβέρνηση, το ενδεχόμενο να δοθεί στη χώρα μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο.


σχετικα αρθρα