current views are: 8

27 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση09:41

Τσίπρας: Ο Μπελογιάννης είναι ιστορική μορφή που υπερβαίνει τα όρια της Αριστεράς

Αναδρομή στην ιστορία, το έργο του Νίκου Μπελογιάννη αλλά και πολλά μηνύματα προς τις ξένες δυνάμεις, περιελάμβανε η ο ομιλία του Αλέξη Τσίπρα 

Δημοσίευση 09:41’

Αναδρομή στην ιστορία, το έργο του Νίκου Μπελογιάννη αλλά και πολλά μηνύματα προς τις ξένες δυνάμεις, περιελάμβανε η ο ομιλία του Αλέξη Τσίπρα 

Αναδρομή στην ιστορία, το έργο του Νίκου Μπελογιάννη αλλά και πολλά μηνύματα προς τις ξένες δυνάμεις, περιελάμβανε η ο ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατά την τελετή για τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης «Νίκος Μπελογιάννης», στη γενέτειρά του, την Αμαλιάδα.

Όλοι σήμερα γνωρίζουν ότι οι εκατοντάδες Μπελογιάννηδες δεν εκτελέστηκαν γιατί αποτελούσαν κίνδυνο, αλλά για να συνεχίσουν να κυβερνούν οι ξένοι και όχι οι νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, εξαίροντας τη σημασία της πρωτοβουλίας για τη μόνιμη έκθεση.

Όπως ανέφερε, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί απόδοση τιμής σε έναν άνθρωπο που έγινε σύμβολο του αγώνα για ειρήνευση και δημοκρατία στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, ενώ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο Μπελογιάννης δεν αρνήθηκε στο στρατοδικείο την ιδεολογία του, παρόλο που αυτό θα μπορούσε να του σώσει τη ζωή.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός: «Ο Ν. Μπελογιάννης, με το ήθος, την στάση του απέναντι στους στρατοδίκες, καταξιώθηκε ως μια ιστορική μορφή που υπερβαίνει τα όρια της Αριστεράς». «Αυτό που διεκδίκησε ο Ν. Μπελογιάννης, για λογαριασμό ολόκληρου του λαού, ήταν το δικαίωμα να επιστρέψει ο τόπος στη δημοκρατική ομαλότητα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Επίσης, στην Αμαλιάδα βρίσκονται ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και αρχών κ.ά.

Η εκδήλωση, ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων από τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον δήμαρχο Ήλιδας, Χρήστο Χριστοδουλόπουλο. Μάλιστα σχετική φωτογραφία ανήρτησε ο ίδιος στο πρωθυπουργικό twitter. 

Βούτσης: Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση και την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης

«Κοιτάζουμε κατάματα την ιστορία μας, διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, τιμούμε όσους άφησαν αδρό το αποτύπωμά τους. Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση και την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, γιατί θεωρούμε πως η προσπάθεια αυτή είναι μια διαχρονική καταξίωση της δημοκρατίας μας». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια της του χαιρετισμού του στην εκδήλωση που έγινε στην πλατεία Νίκος Μπελογιάννης στην Αμαλιάδα, πριν από τα εγκαίνια της μόνιμης ομώνυμης έκθεσης στο σπίτι του στελέχους του ΚΚΕ και συμβόλου της Αριστεράς, στη γενέτειρά του, την Αμαλιάδα.

Επίσης ανέφερε ότι «εργαζόμαστε για να ενώνουμε και για να απομονώνονται τα διχαστικά κηρύγματα, να μη διαιωνίζονται τα εμφύλια πάθη» και προσέθεσε: «Χρειάστηκε η χώρα, η πολιτική ιστορία της και τα ανθρωπινά πάθη να διανύσουν πολλές δεκαετίες από την εκτέλεση του εμβληματικού ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, πριν φτάσει να γίνει πραγματικότητα με πρωτοβουλία και του Δήμου Ήλιδας ένα τόσο σημαντικό έργο για τη γενέτειρά του αλλά και για τη συλλογική μνήμη».

«Με γνώμονα τα παραπάνω», όπως είπε ο κ. Βούτσης, «η Βουλή αναλαμβάνει ή συμμετέχει σε πλήθος πρωτοβουλιών με ντοκουμέντα, εκδόσεις, συνέδρια, χορηγίες, όπως άλλωστε πρόσφατα έγινε και με την τοποθέτηση αναμνηστικής στήλης για τους Εβραίους βουλευτές συμπολίτες μας θύματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως επίσης και με τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και βέβαια την τιμή στις μαρτυρικές πόλεις που υπέστησαν τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων, μακριά από υποκριτικά μνημόσυνα και από ανέπνευστα μαυσωλεία».

Ακόμη, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε: «Συγχαίρω από καρδιάς όσες και όσους, κόμματα, ερευνητικά κέντρα, φορείς, επιστήμονες, βεβαίως τις δημοτικές αρχές και ιδιαίτερα το φίλο Νίκο Μπελογιάννη, γιο του Νίκου Μπελογιάννη που συνέβαλαν στην οργάνωση και την πραγματοποίηση αυτής της ιστορικής έκθεσης που στεγάζεται στο πατρογονικό της οικογένειας». Όσον αφορά την έκθεση, είπε ότι «είναι μια έκθεση που είμαι σίγουρος ότι θα τύχει μεγάλης επισκεψιμότητας και απόδοσης τιμών και σεβασμού από χιλιάδες συμπατριώτες μας, ιδιαίτερα από νέα παιδιά που θα θελήσουν να επικοινωνήσουν με τα μοναδικά τεκμήρια μνήμης για τη ζωή ενός αγωνιστή της Αριστεράς, στελέχους του ΚΚΕ που το φρόνημα και το ήθος του παραμένουν υποδειγματικά».

 


σχετικα αρθρα