current views are: 8

27 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση11:29

Αμανατίδης: Θα αποκαταστήσουμε άμεσα τις ζημιές στο τέμενος Βαγιαζήτ

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το τέμενος Βαγιαζήτ επιβεβαίωσε ο Γιάννης Αμανατίδης

Δημοσίευση 11:29’

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το τέμενος Βαγιαζήτ επιβεβαίωσε ο Γιάννης Αμανατίδης

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το τέμενος Βαγιαζήτ επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος επί θρησκευτικών και πολιτιστικών θεμάτων Γιάννης Αμανατίδης.

«Η χώρα μας θα πράξει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της για την άμεση αποκατάσταση του» τόνισε ο κ. Αμανατίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της παρουσίασης της Ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Επιτροπών της UNESCO η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 2-5 Απριλίου.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, άμεσα θα αναπροσαρμοστούν τα προγράμματα έτσι ώστε να ξεκινήσει η ανακατασκευή της σκεπής, όπως και η αποκατάσταση των τοιχογραφιών που είναι μοναδικές σε όλα τα Βαλκάνια.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «’Αλλωστε είναι γνωστό ότι είναι το μεγαλύτερο τέμενος στα Βαλκάνια, δεν λειτουργούσε ως θρησκευτικός χώρος αλλά είναι ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και η χώρα μας θα πράξει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της.

«Ήδη από την πρώτη ημέρα» διευκρίνισε ότι «υπήρξε κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού καθώς και ομάδα επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο» που έχουν επιληφθεί της κατάστασης ενώ σήμερα βρίσκεται εκεί η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, η οποία επισκέφθηκε το χώρο και είχε συνεργασία με τον δήμαρχο Διδυμοτείχου και με τις αρχές.

Ερωτηθείς επίσης σχετικά με το τέμενος των Αθηνών, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι «οι εργασίες συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν σύντομα» τονίζοντας ότι η σχετική συμφωνία που υπήρξε στη Βουλή ήταν με τη συντριπτική πλειοψηφία όλων των πολιτικών κομμάτων.


σχετικα αρθρα