current views are: 10

27 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση14:11

Η κυβερνητική πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: Πρόεδρος από το λαό, δημοψηφίσματα, απλή αναλογική

Μέγιστος αριθμός θητειών για τους βουλευτές, καθιερώνεται ο χωρισμός εκκλησίας – κράτους

Δημοσίευση 14:11’

Μέγιστος αριθμός θητειών για τους βουλευτές, καθιερώνεται ο χωρισμός εκκλησίας – κράτους

Πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος κατέθεσε ομάδα κορυφαίων νομικών και πολιτικών επιστημόνων, υπό τον συντονισμό του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνει σειρά ζητημάτων όπως η συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής, μέγιστος αριθμός θητειών για βουλευτές, καθιέρωση δημοψηφισμάτων και διακριτότητα κράτους και εκκλησίας.

Την πρόταση υπογράφουν οι: Γιώργος Κατρούγκαλος, Χρήστος Βερναρδάκης, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Κώστας Ζώρας, Ηλίας Νικολόπουλος και Κώστας Χρυσόγονος.

Στο εισηγητικό κείμενο της, η ομάδα εργασίας σημειώνει: “Ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές είναι υπερώριμες και μπορεί να έχουν  την υποστήριξη του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, όπως, π.χ., η κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος ποινικής ασυλίας του πολιτικού προσωπικού. Άλλες όμως, κατεξοχήν τα θέματα του οικονομικού συντάγματος και των κοινωνικών δικαιωμάτων, συναρτώνται στενά με καίριες δικαιοπολιτικές συγκρούσεις και ειδικότερα με την ανάγκη ανάσχεσης του νεοφιλελευθερισμού. Ως προς τα κρίσιμα διλήμματα, η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να είναι συναινετική. Τα διακυβεύματα αυτά από τη φύση τους προϋποθέτουν σύγκρουση επιχειρημάτων και συμφερόντων”, αναφέρουν στο συνοδευτικό κείμενο τα μέλη της ομάδας εργασίας.

Μεταξύ των προτάσεων που φέρει το εν λόγω σχέδιο είναι:

  •  Συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής
  •  Μέγιστος αριθμός θητειών για βουλευτές, έτσι ώστε κανένας να μην μπορεί να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη
  • Πρωθυπουργός -εκτός των υπηρεσιακών- να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός, δηλαδή εν ενεργεία βουλευτής
  • Πρόβλεψη για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων
  • Ριζική αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων: Το Κράτος δεν χρηματοδοτεί τα κόμματα, αλλά αποζημιώνει μέρος των πραγματοποιημένων και αποδεδειγμένων δαπανών στις οποίες έχουν προβεί
  •  Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας
  • Εκλογή ανεξάρτητων αρχών  να συγκροτούνται με μικρότερες πλειοψηφίες αν τα 4/5 δεν συγκεντρωθούν σε ορισμένες προθεσμίες
  • Προτείνεται η κατάργηση της επιλογής των κορυφών της Δικαιοσύνης από το Υπουργικό Συμβούλιο και η επιλογή τους από τον Π.τ.Δ.

Aκόμη στο κείμενο σημειώνεται χαρακτηριστικά:

  • “Καθιερώνεται πλήρως η διακριτότητα κράτους και εκκλησίας, με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο.
  • .Καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας και πρόνοια  για δημοψηφίσματα. Λαϊκή πρωτοβουλία για διενέργεια δημοψηφισμάτων με 500.000 υπογραφές για εθνικά θέματα, 1 εκατομμύριο υπογραφές για ψηφισμένο νόμο (εκτός δημοσιονομικών ζητημάτων) και 100.000. υπογραφές για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες (άρθρα 44 και 73).
  •  Ισχυροποίηση του κράτους δικαίου μέσω της θεσμοθέτησης προληπτικού συνταγματικού ελέγχου μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας ή της κυβέρνησης ή 120 βουλευτών, θα γνωμοδοτεί επί ψηφισμένου νομοσχεδίου εντός συντομότατης προθεσμίας (άρθρο 100) και κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, εκτός, ενδεχομένως, για τα αδικήματα που σχετίζονται άμεσα με το λειτούργημα των βουλευτών (άρθρο 62)
  • Ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου του νερού και της ενέργειας (Νέο άρθρο 17Α παρ. 4).Σαφής κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως το μοναδικό μέσο για τη διαμόρφωση του μισθού (άρθρο 22).Υποχρεωτικότητα της διαιτησίας (άρθρο 22).Νέο άρθρο (17Α) για την προστασία της δημόσιας περιουσίας

Διαβάστε ολόκληρη την πρόταση της κυβέρνησης


σχετικα αρθρα