current views are: 8

28 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση18:04

Προβληματισμός για το ενδεχόμενο πώλησης λιγνιτικών μονάδων – «Μασάζ» Σταθάκη σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Οι προσπάθειες πολιτικής διαχείρισης της συμφωνίας – ιδίως στον τομέα των ενεργειακών – έχουν ήδη ξεκινήσει από την κυβέρνηση προτού καν κλείσει το dea

Δημοσίευση 18:04’

Οι προσπάθειες πολιτικής διαχείρισης της συμφωνίας – ιδίως στον τομέα των ενεργειακών – έχουν ήδη ξεκινήσει από την κυβέρνηση προτού καν κλείσει το dea

Οι προσπάθειες πολιτικής διαχείρισης της συμφωνίας – ιδίως στον τομέα των ενεργειακών – έχουν ήδη ξεκινήσει από την κυβέρνηση προτού καν κλείσει το deal. Με δεδομένες τις σφοδρές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο πώλησης λιγνητικών μονάδων της ΔΕΗ απαίτηση που προέρχεται από το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών και που φέρεται να έχει δεχτεί η κυβέρνηση, σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συναντήθηκε με βουλευτές της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ώστε να τους… κάνει μασάζ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σταθάκης προσπάθησε να ρίξει ένα «τυράκι». Δηλαδή, τη δυνατότητα επιχειρήσεις του Δημοσίου να μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για την αγορά λιγνιτικών μονάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ δε, η κυβέρνηση μιλάει για πώληση μόνο λιγνιτικών μονάδων και όχι θερμοηλεκτρικών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος. Πάντως όπως είπε ο υπουργός, ακόμα οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές εμφανίστηκαν προβληματισμένοι για την πολιτική διαχείριση της συμφωνίας.

«Δεν υπάρχει καμία μονάδα προς πώληση, δεν έχει ονοματιστεί τίποτα, γίνεται διαπραγμάτευση» ανέφερε από την πλευρά του περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης και πρόσθεσε: «Αυτό που συζητείται είναι μία απόφαση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ. Εμείς εργαζόμαστε και θα διασφαλίσουμε η ενέργεια να είναι δημόσιο αγαθό στην υπηρεσία του λαού. Για τη μικρή ΔΕΗ δόθηκε μία πολύ μεγάλη μάχη και την κερδίσαμε, δώσαμε μάχη να μην ξεπουληθούν τα δίκτυα και πετύχαμε, και αυτό με το 51% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο. Αυτοί που θέλουν να τα ξεπουλήσουν, όπως ο κ. Χατζηδάκης θα μείνει στη μοναξιά του. Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει ένα αγκάθι με το 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ που πρέπει να φύγει και να πάει στις δημόσιες συμμετοχές». Ο κ. Καρυπίδης δήλωσε εξάλλου ότι στηρίζει και θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ «γιατί η διαπραγματευτική προσπάθεια θέλει ενίσχυση από την κοινωνία».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός θα μεταβεί την Παρασκευή στην Κοζάνη, ώστε να συμμετάσχει σε άτυπο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας, για να ενημερώσει για τα συμφωνηθέντα.

Εξερχόνενος της συνάντησης, ο Παναγιώτης Σγουρίδης από τους ΑΝΕΛ, σημείωσε πως ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης, η οποία θα μεταφερθεί στα αρμόδια όργανα και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εφόσον συζητήσουν, θα αποφασίσουν τη θέση τους» κατέληξε ο κ. Σγουρίδης.

Πάντως, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις των εργαζομένων οι οποίοι ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις. Οι τεχνικοί της εταιρείας μάλιστα προαναγγέλλουν πως θα «κατεβάσουν» τους διακόπτες του ρεύματος. 


σχετικα αρθρα