current views are: 10

29 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση04:20

Το σκληρό ροκ Μητσοτάκη και τα θετικά λόγια του Σημίτη

Ένα εκ πρώτης άποψης παράδοξο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην πολιτική ζωή του τόπου

Δημοσίευση 04:20’

Ένα εκ πρώτης άποψης παράδοξο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην πολιτική ζωή του τόπου

Ένα εκ πρώτης άποψης παράδοξο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην πολιτική ζωή του τόπου, παράδοξο που αποτυπώνεται εμφατικά και στις κινήσεις διεύρυνσης της απήχησης των κομμάτων.

Λίγες ώρες μετά τη νέα σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε προς την κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι ο λαός και η ιστορία δεν θα δείξουν επιείκεια, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ερχόταν να συμμεριστεί το αίτημα Μητσοτάκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες αλλά και να διατυπώσει, εμμέσως πλην σαφώς, θετικές κρίσης για τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώην επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και εκ των σκληρών πολέμιων της Ν.Δ. δεν έγινε προφανώς υποστηρικτής του Προέδρου της κεντροδεξιάς στη χώρα. Ωστόσο, η χθεσινή του συνέντευξη στο ΣKAΪ ήρθε να καταδείξει εμφατικά ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε φάση έντονης μετάλλαξης και οι μέχρι πρότινος διαχωριστικές γραμμές μοιάζουν να έχουν εκλείψει.

Πολλώ δε μάλλον εάν στην εξίσωση προστεθεί και η παράμετρος που θέλει τον κ. Μητσοτάκη να «περνά» καλύτερα σε πιο κεντρώα, μεταρρυθμιστικά κοινά και λιγότερο σε πιο «λαϊκά, δεξιά» στρώματα, εκεί που ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. μοιάζει να έχει αποκτήσει τον πρώτο λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η χθεσινή αναφορά Σημίτη υπέρ των πρόωρων εκλογών ήρθε να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό σήμα σε μία μερίδα πολιτών που ναι μεν δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως δεν υιοθετούν και το αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές. Σε αυτό το ακροατήριο, η θέση του πρώην Πρωθυπουργού λειτουργεί ως επιβεβαίωση της ορθότητας της άποψης που διατυπώνει σταθερά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ο κ. Μητσοτάκης για άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Και σε αυτό το αίτημα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνει, όπως προκύπτει και απ’ όσα είπε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών στα γραφεία της Ν.Δ. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιμείνει στην τακτική του σκληρού ροκ έναντι της κυβέρνησης και της μη ψήφισης του δημοσιονομικού πακέτου που θα έρθει στη Βουλή εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. «Ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα. Γιατί δεν το ψηφίζουμε; Διότι είναι το κόστος της ανικανότητας, της ιδεοληψίας και της καθυστέρησης του κ. Τσίπρα. Διότι αν δεν είχαμε καθυστερήσει έτσι όπως καθυστερήσαμε, εάν δεν υπήρχε η αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα αυτά δεν θα ήταν απαραίτητα.

 Άρα, ο κ. Τσίπρας θα τα ψηφίσει μόνος του τα μέτρα αυτά και θα δοκιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία πάνω στα μέτρα αυτά. Και αν ο κ. Τσίπρας δεν έχει τους 153 βουλευτές, η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές. Είμαι τελείως ξεκάθαρος σε αυτό. Δεν είναι μόνο δική μου απόφαση, είναι και ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Είναι μια απόφαση η οποία δεσμεύει συνολικά όλο το κόμμα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και χθες στο Κρήτη TV, ενώ αναφορικά με τις αναφορές των πιστωτών περί στήριξης των μέτρων και από τη Ν.Δ., σχολίασε: «Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση ξένου παράγοντα. Και θα ήταν και τουλάχιστον παράδοξο, ξέρετε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δέχεται τέτοιες πιέσεις».

Για την ιστορία, ίδια ακριβώς υπήρξε η απάντηση, στο ίδιο ερώτημα, και του κ. Σημίτη: «Οι ξένοι δεν μπορούν να ανακατεύονται στην πολιτική των κομμάτων, τα κόμματα είναι ελεύθερα να υποστηρίζουν το οτιδήποτε πιστεύουν και οι ξένοι θα πρέπει να αναλάβουν ανάλογα τα ρίσκα, τις ευθύνες κλπ. Αλίμονο τώρα, εάν έρχονται και οδηγίες από τις Βρυξέλλες, από τον οποιονδήποτε στο κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης, θα είναι και αστείο και απαράδεκτο σε σχέση με τη λειτουργία της Δημοκρατίας».


σχετικα αρθρα