current views are: 4

29 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση14:19

Ιδεολογικό ηλεκτροσόκ στην κυβέρνηση από την πώληση λιγνιτικών μονάδων – Η στρατηγική Σκουρλέτη – Οι επαφές Πιτσιόρλα

Σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ

 

Δημοσίευση 14:19’

Σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ

 

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικό πρόσωπο των οποίων είναι ο Πάνος Σκουρλέτης. Όμως, άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Στέργιος Πιτσιόρλας, κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Προς πώληση των μονάδων

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, στην επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές θα αναφέρεται ρητά ότι αν οι δημοπρασίες ρεύματος NOME δεν έχουν οδηγήσει στη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, θα προχωρήσει αμέσως η πώληση παραγωγικών μονάδων.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας αρνήθηκαν ότι αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση για το ποιες συγκεκριμένα θα είναι αυτές που θα βγουν στο σφυρί. Φαίνεται ότι πλέον οι στόχοι της κυβέρνησης είναι:

1. Να γίνει τον Σεπτέμβριο η αξιολόγηση των ΝΟΜΕ και όχι τον Ιούνιο, όπως απαιτούν οι δανειστές.

2. Να εξαιρεθούν τα υδροηλεκτρικά από την ιδιωτικοποίηση.

3. Να περάσει το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο ώστε να μην ιδιωτικοποιηθεί.

Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είναι σαφές αν ο κ. Σταθάκης θα πετύχει κάποιον από τους νέους στόχους της κυβέρνησης.

Νέα παρέμβαση Σκουρλέτη

Με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Πάνος Σκουρλέτης παρενέβη ξανά σήμερα για το θέμα της ΔΕΗ. Ο υπουργός Εσωτερικών πρέπει να είναι ενθαρρυμένος από τη θετική ανταπόκριση που συναντάει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η δημόσια αντίθεσή του στην πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ. Μια πώληση που δεν «περνάει» στα μέλη του κυβερνώντος κόμματος, μιας και η αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις αποτελεί ταυτοτικό ιδεολογικό στοιχείο τους.

Ο κ. Σκουρλέτης ήταν σήμερα μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Από τη μια μεριά, έδωσε πιστοποιητικά κομματικής νομιμοφροσύνης, δηλώνοντας ότι θα πειθαρχήσει στην όποια συλλογική απόφαση της κυβέρνησης και του κόμματος γιατί «έχει γαλουχηθεί με αυτόν τον τρόπο και δεν είναι στην Αριστερά για να κάνει προσωπική καριέρα». Φαίνεται ότι ο υπουργός ενοχλείται ιδιαίτερα από την κριτική περί «προσωπικής στρατηγικής» που του κάνουν άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

Από την άλλη, επανέλαβε την αντίθεσή του στην πώληση λιγνιτικών μονάδων, κάνοντας λόγο μάλιστα για «πώληση όσο-όσο» με επιπτώσεις στη χώρα, στημένο διαγωνισμό, καθώς και για το ότι «υπάρχουν στελέχη των τεχνικών κλιμακίων που είναι βαποράκια συμφερόντων». Πιθανόν αναφερόταν στο στέλεχος της Κομισιόν Κάρλο Βιβιάνι που είναι υπεύθυνος για την Ενέργεια στα τεχνικά κλιμάκια.

Ο κ. Σκουρλέτης καταλόγισε στη διοίκηση της ΔΕΗ το ότι δεν προώθησε το σχέδιο συμπράξεων με ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε να αποτραπεί η πώληση περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης. Και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ερωτήματα σχετικά με την επιθετική εμπορική πολιτική που ακολούθησε η διοίκηση της ΔΕΗ (με εκπτώσεις που έφτασαν το 15%), την ώρα που ήταν υποχρεωμένη να εκχωρήσει μερίδιο αγοράς. Θεωρούν ότι η πολιτική της ΔΕΗ διευκόλυνε τα σχέδια των δανειστών για πώληση παραγωγικών μονάδων.

Με τη σημερινή συνέντευξη ξεκαθαρίζει η στρατηγική Σκουρλέτη. Ο υπουργός Εσωτερικών θα επιμείνει στην άποψή του για τη ΔΕΗ, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχει κάποιου είδους προσωπική υστεροβουλία. Το Μαξίμου πάντως είναι πολύ ενοχλημένο με τη στάση του υπουργού, όπως άλλωστε φάνηκε και με χτεσινή διαρροή ότι «κανείς δεν είναι πιο αριστερός από των πρωθυπουργό».

Οι επαφές Πιτσιόρλα

Στον αντίποδα του Πάνου Σκουρλέτη τοποθετείται ο Στέργιος Πιτισιόρλας. Ο υφυπουργός Οικονομίας θέλει να εμφανίζεται ως ο κυβερνητικός υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων και της ελεύθερης αγοράς: «Στη χώρα και σε όλα τα κόμματα υπάρχει μια πολύ ισχυρή παράδοση κρατισμού, την οποία πρέπει να υπερβούμε, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πιτσιόρλας υποστηρίζει σθεναρά την πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ. Μάλιστα, στην προχτεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους κινέζικων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, συμμετείχε και η China Three Gorges Corporation. Πρόκειται για την επιχείρηση που κατασκεύασε το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα του κόσμου, αυτό των Τριών Ποταμών στην Κίνα, και κατέχει δεσπόζουσα θέση στον παγκόσμιο χάρτη της Ενέργειας. Το μήνυμα του υφυπουργού ήταν σαφές.


σχετικα αρθρα