current views are: 7

29 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση15:15

Με παρουσία Καμμένου αλλά και του Αμερικανού Πρέσβη η άσκηση «Ηνίοχος 2017»

Με την παρουσία Καμμένου και του Αμερικανού Πρέσβη η άσκηση «Ηνίοχος 2017»

Δημοσίευση 15:15’

Με την παρουσία Καμμένου και του Αμερικανού Πρέσβη η άσκηση «Ηνίοχος 2017»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου και την Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Καλλιόπη Παπαλεωνίδα επισκέφθηκε την Ανδραβίδα όπου παρακολούθησε την Πολυεθνική Αεροπορική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2017».

Παρών στην άσκηση ήταν και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Geoffrey R. Pyatt. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση: «Παρακολουθήσατε την άσκηση «Ηνίοχος 2017» με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιταλίας και βεβαίως της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Μία άσκηση, η οποία φέτος επεκτάθηκε στο Στρατό Ξηράς και στο Πολεμικό Ναυτικό και συνδυάστηκε με κοινές ασκήσεις.

Είναι άσκηση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από στρατιωτικής πλευράς γιατί έχουμε κοινή δράση των χωρών που δεν συμμετέχουν σε μία κοινή Συμμαχία, όπως στο ΝΑΤΟ ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά χώρες οι οποίες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο. Παράλληλα δίδεται ένα πολύ σημαντικό γεωπολιτικό μήνυμα.

Δημιουργείται πλέον, με επίκεντρο την Ελλάδα, μία μεγάλη συμμαχία ενός άξονα σταθερότητος που επεκτείνεται νότια από την Ελλάδα προς την Κύπρο, που φέτος συμμετείχε μέσω του Διοικητή της Αεροπορικής Διοίκησης της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, το Ισραήλ, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και παράλληλα στα δυτικά προς την Ιταλία.

Αυτό αφορά την πολύ ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μια περιοχή όπου έχουμε εξελίξεις στη Συρία αλλά και στη Λιβύη, έχουμε γεωπολιτικές ανακατατάξεις και παράλληλα μια κοινή προσπάθεια απέναντι στην τρομοκρατία η οποία διαδίδεται με πολύ ταχείς ρυθμούς. Η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας η οποία στηρίζεται στην παράνομη διακίνηση πετρελαίου, όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων.

Θεωρώ ότι αυτή η άσκηση δίνει τη δυνατότητα να έρθουν κοντά και να συνεκπαιδευτούν πολεμικές αεροπορίες διαφορετικών αντιλήψεων. Είμαι υπερήφανος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολεμική μας Αεροπορία.

Όπως είδατε σήμερα βραβεύσαμε και δύο Αξιωματικούς μας, οι οποίοι ήρθαν πρώτοι. Δεν αξιολογήθηκαν από τις ηγεσίες – όχι ότι έχω κάτι με τις ηγεσίες – αλλά από τους συναδέλφους τους ως οι καλύτεροι μαχητές ατομικά και ως σχηματισμοί.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια και τις πρωτοβουλίες με μια υπερήφανη εξωτερική πολιτική, η οποία εκτείνεται πλέον προς τα νότια στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής αλλά και βόρεια προς τα Βαλκάνια». κατέληξε ο υπουργός. 

 


σχετικα αρθρα