current views are: 10

29 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση18:06

Πρόβα συμφωνίας στο EuroWorking Group – Αποφασίζουν για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων

Δημοσίευση 18:06’

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων

Συναγερμό σήμανε σήμερα σε Αθήνα και Βρυξέλλες, η πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters ότι κυβέρνηση και δανειστές έφτασαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τις περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο καθώς επίσης και στα εργασιακά – οι προϋποθέσεις δηλαδή που έβαλε το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Το εν λόγω δημοσίευμα ωστόσο έσπευσαν να διαψεύσουν τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η Κομισιόν, κάνοντας λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά όχι για συμφωνία. Παρόλα αυτά, και παρά τις διαψεύσεις, η γενική αίσθηση που βγαίνει από κυβερνητικά στελέχη και τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες είναι πως η τεχνική συμφωνία είναι πολύ κοντά. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Ευκλείδη Τσακαλώτου χτες ότι «τα πολιτικά ζητήματα έκλεισαν και απομένουν ορισμένα τεχνικά», αλλά και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ότι το SLA αναμένεται εντός των ημερών.

Από την άλλη η χθεσινή διαρροή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στις εφημερίδες Handelsblatt και Welt περί των διαφωνιών στο «πάγωμα» των ελληνικών επιτοκίων, μοιάζει με το έναυσμα για την έναρξη του δεύτερου σταδίου για τη συμφωνίαπακέτο, δηλαδή, τις συζητήσεις για τον καθορισμό των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν υπό προϋποθέσεις, μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Σε κάθε περίπτωση, για να υπάρξει η τεχνική συμφωνία, θα πρέπει πρώτα να δοθεί το «πράσινο» φως για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, ώστε να λυθούν τα ζητήματα τεχνικής φύσης για τα οποία μιλάει η κυβέρνηση. Υπό αυτό το πρίσμα, το αυριανό EuroWorking Group, παρότι δεν έχει κομβική σημασία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς θα τεθούν επί τάπητος οι πτυχές των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και θα αποφασιστεί εάν οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ θα εκδώσουν εισιτήριο για… Αθήνα. Γενική εκτίμηση όμως είναι ότι στο βαθμό που έχουν λυθεί τα μείζονα θέματα, η παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών στο Hilton, αναμένεται να είναι σύντομη.

Οδυνηρές υποχωρήσεις

Παρότι η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος για τα όσα έχουν συζητηθεί στις Βρυξέλλες, αυτό που προκύπτει μέχρι στιγμής από τις διαρροές είναι ότι έχει κάνει αρκετά οδυνηρές υποχωρήσεις προς τις θέσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν ώστε να δρομολογηθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Και η σημερινή διάψευση του Μεγάρου Μαξίμου στο δημοσίευμα του Reuters θα πρέπει να εξεταστεί από τη σκοπιά της πολιτικής γραμμής, ότι «δεν κλείνει τίποτα εάν δεν συμφωνηθούν όλα».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στη μείωση των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ, με τις περικοπές να ξεκινούν από το 2019 – όταν δηλαδή λήγει το πρόγραμμα του ESM. Αντίστοιχα θα μειωθεί και το αφορολόγητο με σκοπό να εξοικονομηθεί ακόμη 1% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα αυτό να διαμορφωθεί περίπου στις 6.000 ευρώ.

Οι περικοπές ωστόσο στο αφορολόγητο θα εξαρτηθούν και από τους συντελεστές φορολόγησης που έχουν συμφωνηθεί. Αν μειωθεί πχ σε 11% ή 15%, το αφορολόγητο θα πέσει στα 5.900 ευρώ, αν όμως παραμείνει περίπου 20%-22%, τότε θα εφαρμόζεται πάνω από τις 6.000 ευρώ.

Η οδυνηρότερη ωστόσο παραχώρηση, που προκαλεί και εσωκομματικούς τριγμούς, είναι αυτή στον τομέα της ενέργειας. Βάσει του δημοσιεύματος του Reuters, αλλά και πληροφοριών που διέρρευσαν [από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη] η Αθήνα φέρεται να συμφώνησε στην παραχώρηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αφού όπως φαίνεται οι δημοπρασίες NOME δεν απέδωσαν καρπούς.

Όπως έγραψε το Newpost, φαίνεται πως οι στόχοι της κυβέρνησης αναφορικά με τη ΔΕΗ είναι:

  • Να γίνει τον Σεπτέμβριο η αξιολόγηση των ΝΟΜΕ και όχι τον Ιούνιο, όπως απαιτούν οι δανειστές.
  • Να εξαιρεθούν τα υδροηλεκτρικά από την ιδιωτικοποίηση.
  • Να περάσει το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο ώστε να μην ιδιωτικοποιηθεί.

Πάντως οι δανειστές, σύμφωνα με το Reuters έκαναν και ορισμένες υποχωρήσεις στα εργασιακά. Έτσι, η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου απολύσεων, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Από την άλλη, η Αθήνα ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσεις σε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και συγκεκριμένα στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών.

Τέλος, παραμένει άγνωστο το τι συμφωνήθηκε αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Βέβαια, όλα αυτά μένουν να φανούν στην πράξη. Δηλαδή στις επίσημες ανακοινώσεις… 


σχετικα αρθρα