current views are: 6

30 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση17:34

Στο τραπέζι του Euroworking Group η τεχνική συμφωνία – Πολύ κοντά οι θέσεις κυβέρνησης και δανειστών

Βαρύ αναμένεται το τίμημα της τεχνικής συμφωνίας

Δημοσίευση 17:34’

Βαρύ αναμένεται το τίμημα της τεχνικής συμφωνίας

Κρίσιμο Euroworking group βρίσκεται σε εξέλιξη και από την έκβασή του κρίνεται το αν θα πάμε σε τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) κυβέρνησης-δανειστών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, εκφράζεται αισιοδοξία ότι είναι εφικτό να κλείσει η τεχνική συμφωνία ακόμα και αύριο Παρασκευή.

Μετά την τεχνική συμφωνία, ανοίγει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, εν όψει της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στις 22 Απριλίου. Στις αρχές Μαΐου προβλέπεται έκτακτο Eurogroup, οπότε θα κλείσει η αξιολόγηση.

Ωστόσο, το τίμημα της τεχνικής συμφωνίας θα είναι βαρύ. Μάλιστα, θα το καταβάλουν οι συνταξιούχοι και οι πιο αδύναμοι οικονομικά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν σήμερα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου στην ΚΟ των ΑΝΕΛ, 900.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται. Το αφορολόγητο πάει στα 5.900 ευρώ, δηλαδή θα πληρώνουν φόρο ακόμα και αυτοί που παίρνουν μισθούς ή συντάξεις των 500 ευρώ. Η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να πιάνει τα τεράστια πλεονάσματα του 3,5% για τρία χρόνια μετά την επίσημη λήξη του τρίτου Μνημονίου.

Από την άλλη πλευρά, τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα ληφθούν αν το 2019 ξεπεραστεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5%, θα είναι:

  • Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% για φυσικά πρόσωπα.
  • Μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. Ευρώ (περίπου 7,5%)
  • 400 εκατομμύρια για επιδότηση ενοικίου και θέρμανσης.
  • 400 εκατομμύρια για παιδικούς σταθμούς και παιδικά γεύματα στα σχολεία
  • 400 εκατομμύρια για υποδομές στους δήμους.
  • 400 εκατομμύρια για προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

σχετικα αρθρα