current views are: 9

3 Απριλίου 2017
Δημοσίευση18:54

Tσακαλώτος –Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες σε μια ύστατη προσπάθεια για συμφωνία

 Αγώνας δρόμου για το Eurogroup της 7ης Απριλίου

Δημοσίευση 18:54’

 Αγώνας δρόμου για το Eurogroup της 7ης Απριλίου

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν αύριο εκτάκτως σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου σε μία προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

 Η πληροφορία αυτή έρχεται σε συνέχεια των επαφών που διενεργούν στελέχη της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Kατά πάσα πιθανότητα οι δυο υπουργοί αναμένεται να συναντήσουν τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Ντέκλαν Κοστελο ενώ θα επιδιώξουν και άλλες επαφές. 

Σε κάθε περίπτωση, η ημερομηνία – ορόσημο της 7ης Απριλίου φαίνεται να έχει χαθεί. Και αυτό γιατί, στο Eurogroup της Παρασκευής, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση της ατζέντας. Στην επίσημη ανακοίνωση της ατζέντας της συνεδρίασης τονίζεται: «Το Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις μεταξύ των Θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και των ελληνικών αρχών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά το προηγούμενο Eurogroup του Μαρτίου. Αυτές οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στα βασικά θέματα που μένουν σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το συνολικό «πακέτο», η οποία θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Στα θέματα αυτά περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στον κλάδο ενέργειας καθώς και η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα π.χ. μετά το 2018».

Κάτι τέτοιο είχε αφήσει να εννοηθεί νωρίτερα και η Κομισιόν, πηγή της οποίας ανέφεραν πως στο Eurogroup στόχος είναι να σημειωθεί όσο μεγαλύτερη πρόοδος, χωρίς, ωστόσο, να είναι πλέον πιθανή η επιστροφή των θεσμών πριν από αυτό.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως παρότι οι εν λόγω καθυστερήσεις είναι σημαντικές, κυρίως για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στο τραπέζι υπάρχουν κάποια «παράλογα» αιτήματα που δεν επιτρέπουν το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.


σχετικα αρθρα