ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θέλουν να μας ρίξουν» - Κατάσταση πολιορκίας στον ΣΥΡΙΖΑ - Δυναμώνουν οι φωνές που ζητούν αντιπαράθεση με τους δανειστές

του Γιάννη Αλμπάνη - Δημοσίευση 4 Απριλίου 2017, 07:01 / Ανανεώθηκε 4 Απριλίου 2017, 07:15
«Θέλουν να μας ρίξουν» - Κατάσταση πολιορκίας στον ΣΥΡΙΖΑ - Δυναμώνουν οι φωνές που ζητούν αντιπαράθεση με τους δανειστές
Facebook Twitter Whatsapp

Στόχος δεν είναι οι πρόωρες εκλογές αλλά μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Θέλουν να μας ρίξουν.» Η φράση που επαναλαμβάνεται διαρκώς από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, αποτυπώνει την αντίληψη ότι η αποτελμάτωση της διαπραγμάτευσης οφείλεται σε πολιτικό σχέδιο Σόιμπλε - ΔΝΤ- ΝΔ- Στουρνάρα. Ο στόχος, σύμφωνα με την ανάλυση των κυβερνητικών στελεχών, δεν είναι να πάμε σε πρόωρες εκλογές, αλλά να προωθηθεί η λύση μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας.

Παράλληλα με την ανάπτυξη της λογικής του «πολιορκημένου φρουρίου», δυναμώνουν οι φωνές που ζητάνε δυναμική αντιπαράθεση με τους δανειστές, όπως φάνηκε στην πανελλαδική συνάντηση των 53+.

Τα τέσσερα γεγονότα

Η αίσθηση ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, απαντάται εδώ και πολύ καιρό στις γραμμές των ηγετικών στελεχών της Κουμουνδούρου. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες τέσσερα γεγονότα αποτέλεσαν το έναυσμα για να μετατραπεί σε κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Ξαφνική υπαναχώρηση του ΔΝΤ. Ενώ στις Βρυξέλλες είχε συμφωνηθεί οι περικοπές στις συντάξεις α γίνουν το 2020, το ΔΝΤ ζήτησε ξαφνικά το ψαλίδι να πέσει το 2019 χωρίς να δώσει λογική εξήγηση για την απότομη αλλαγή της στάσης του.
  • Στήριξη Σημίτη σε Μητσοτάκη. Στη συνέντευξή του στον Σκάι ο Κώστας Σημίτης στην ουσία έδωσε πλήρη στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην Κουμουνδούρου ο πρώην πρωθυπουργός θεωρείται βασικός εκφραστής του συστήματος διαπλοκής και του πολιτικού παρασκηνίου.
  • Συμπόρευση Μητσοτάκη-Γεννηματά. Οι αρχηγοί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκαν στην πρόσφατη συνάντησή τους στην εκτίμηση ότι πρέπει να πέσει η κυβέρνηση. Το Μαξίμου «είδε» σε αυτή τη σύγκλιση την αναβίωση του «Σαμαροβενιζελισμού».
  • Παρεμβάσεις Στουρνάρα. Η κυβέρνηση εντάσσει τον διοικητή ΤτΕ στο σχέδιο ανατροπής της, θεωρώντας ότι με τις παρεμβάσεις του υπερβαίνει το θεσμικό ρόλο του και ταυτίζεται με τη Νέα Δημοκρατία και το ΔΝΤ.

Η ανάλυση που έγινε στο κυβερνητικό επιτελείο με βάση τα τέσσερα γεγονότα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης που έχουν εξυφάνει Σόιμπλε - ΔΝΤ - Νέα Δημοκρατία- Στουρνάρας.

Σχέδιο αποσταθεροποίησης

Η αίσθηση πολιορκίας που επικρατεί σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε με εύγλωττο τρόπο στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Σαββάτου: «Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης βαραίνουν αποκλειστικά και μόνον, όσους συνεχίζουν να θέτουν παράλογες απαιτήσεις στο τραπέζι, και δεν σέβονται όσα έχουν οι ίδιοι συμφωνήσει.» Η ανακοίνωση κάνει επίσης λόγο για «προσπάθεια της εγχώριας «συμμαχίας των προθύμων» που τις τελευταίες μέρες ανασύρει μέχρι και τα φαντάσματα του παλιού πολιτικού συστήματος, όσους έχουν εδώ και χρόνια καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών, με φανερό και μοναδικό στόχο το μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ, την πτώση της κυβέρνησης»

Τη «γραμμή» της αποσταθεροποίησης την ανέλυσε περαιτέρω η Αυγή της Κυριακής στο κεντρικό θέμα της ς: «Τραπεζίτες, πρώην πρωθυπουργοί, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν να συγκλίνουν στην καλλιέργεια κλίματος αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης μέσω «οικουμενικών» σεναρίων και με την αγαστή συνδρομή των ακραίων εκ των δανειστών, που ζητούν «στήριξη των μέτρων από την αντιπολίτευση», ενώ όλες οι υπόγειες διεργασίες έχουν μία κοινή συνισταμένη: Να φύγουν «ο Τσίπρας και η παρέα του»” πριν... τους κάνουν ζημιά.»

Στο σενάριο του πολιτικού μπλοκαρίσματος αναφέρθηκε και Νίκος Παππάς σε χτεσινή συνέντευξή του στο Κόκκινο: «Το ελληνικό ζήτημα γίνεται και πρώτη ύλη στους πολιτικούς ανταγωνισμούς στη Γερμανία ... για τους συντηρητικούς κύκλους εκεί θα ήταν πάρα πολύ καλό προεκλογικό χαρτί να αποδείξουν ότι μία αριστερή, προοδευτική διακυβέρνηση, δεν μπορεί να κάνει την οικονομία να ορθοποδήσει.»

Η διπλή λειτουργία του σεναρίου

Το σενάριο της ανατροπής της κυβέρνησης έχει διπλή λειτουργία. Κατ’ αρχάς, λειτουργεί συσπειρωτικά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που οι «ακραίοι κύκλοι των δανειστών» και η Δεξιά επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης, είναι εύλογο ότι πρέπει να περιοριστούν οι εσωτερικές διαφωνίες για τα μέτρα. «Όλοι ενωμένοι απέναντι στον εχθρό που μας επιβουλεύεται», είναι το πρόταγμα που υπονοείται. Ακόμα περισσότερο, αφού οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, η πρόταση περί «ηρωικής εξόδου» δια των πρόωρων εκλογών εμμέσως απονομιμοποιείται στο εσωτερικό του κόμματος.

Ωστόσο, το σενάριο μπορεί να αποκτήσει μια δεύτερη εφεδρική λειτουργία. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και ο πρωθυπουργός, παρά τις προθέσεις του, αναγκαστεί να στήσει κάλπες, το σενάριο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση της προεκλογικής αφήγησης. Σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση θα έχει πέσει λόγω «πραξικοπήματος» των δανειστών.

Η συνεδρίαση των 53+

Την Κυριακή έγινε η πανελλαδική συνεδρίαση της τάσης των 53+ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν πάνω από 200 στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ απ’ όλη την Ελλάδα. Η ενημέρωση που έκαναν οι κκ Τσακαλώτος και Αχτιόγλου δεν αποκάλυψε κάτι περισσότερο από όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά. Αυτό που είχε περισσότερο ενδιαφέρον ήταν ο μεγάλος αριθμός τοποθετήσεων που συνέκλιναν στην άποψη ότι τα μέτρα δεν μπορούν να «περάσουν». Η εκτίμηση αρκετών ήταν πως «ό,τι και να δώσουμε, οι δανειστές θα ζητάνε πάντα κάτι παραπάνω» γιατί ο στόχος τους είναι η πολιτική εξόντωση της κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση θα πρέπει να σκληρύνει τη στάση της και να έρθει σε αντιπαράθεση με τους δανειστές, ακόμα και αν κάτι τέτοιο έχει σα συνέπεια να ανασταλεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης –με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η (εσωκομματική) συνέχεια θα δοθεί την επόμενη Κυριακή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.