current views are: 10

4 Απριλίου 2017
Δημοσίευση17:20

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Τσακαλώτου – Ντάισελμπλουμ – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες  

Δημοσίευση 17:20’

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες  

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Νταισελμλουμ σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση.

Σε ανάρτηση του στο Τwitter o Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος κατά την διάρκεια της αποψινής συνάντησης ωστόσο οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αύριο,Τετάρτη. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τα ξημερώματα της Τετάρτης: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αύριο με τηλεδιάσκεψη». 

Στη σημερινή συνάντηση από ελληνικής πλευράς πέραν του κ. Τσακαλώτου συμμετείχαν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Χουλιαράκη, ενώ από την πλευρά των δανειστών  ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Μπενουά Κερέ.

Διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στον απόηχο των αυστηρών προειδοποιήσεων τόσο σε επίσημο, όσο και ανεπίσημο επίπεδο για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι καθυστερήσεις ενδεχομένως να θέσουν εν αμφιβόλω τις προβλέψεις για ανάπτυξη που καταγράφονται στο τρίτο πρόγραμμα, γεγονός που θα ανέτρεπε όλα τα δεδομένα. 

Για το ελληνικό ζήτημα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg αναμένεται να έχουν την Πέμπτη συνάντηση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Σε κάθε περίπτωση, διαβουλεύσεις αναμένεται να γίνουν και σε ανώτατο επίπεδο. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Άνγκελα Μέρκελ, και την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ήδη μίλησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ταυτόχρονα, αύριο επισκέπτεται τη χώρα μας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και ο κ. Τσίπρας αναμένεται να του θέσει το ζήτημα της αξιολόγησης. 

Επίσημες και ανεπίσημες προειδοποιήσεις

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα στοιχεία του ΔΝΤ και της ΤτΕ, αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω, προβλέποντας ανάπτυξη για το 2017 1,5%, από 2,7% που ήταν η πρώτη πρόβλεψη. «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέσα στο Μάιο, εκτιμούμε πως η ύφεση θα επιστρέψει το πρώτο εξάμηνο του χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος κεντρικής τράπεζας σε μια δήλωση ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης. 

Ευρωπαίος αξιωματούχος σήμερα, προειδοποίησε με σαφήνεια την κυβέρνηση να μη συνεχίσει το παιχνίδι των καθυστερήσεων, ούτε να επιχειρήσει να βάλει χρήματα στην άκρη για να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις του Ιουλίου παρατείνοντας έτσι το χρόνο των διαπραγματεύσεων. Εάν η προθεσμία –του Μαΐου– παρέλθει δίχως συμφωνία, η ελληνική οικονομία «θα περιέλθει σε μία κατάσταση όπου όλοι παράμετροι του προγράμματος θα πρέπει να αναθεωρηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά εν είδη προειδοποίησης, «κάτι το οποίο θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο».

Είναι απόλυτα «άκαρπο» να γίνονται υποθέσεις για την καθυστέρηση της αξιολόγησης «είτε λόγω εκλογών εδώ και εκεί, είτε επειδή υπάρχουν αρκετά μετρητά» για να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον ερχόμενο Ιούλιο, σημείωσε. «H λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη», ενώ πρόσθεσε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα δραματικά και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όλα από την αρχή.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε πιο διπλωματικός στις τοποθετήσεις του, αν και αυτός με τη σειρά του απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Αθήνα. «Υπάρχει μία ολίσθηση, καθώς έχουμε καθυστερήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης» σημείωσε και ζήτησε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις«Θα πρέπει να καταλήξουμε σύντομα» υποστήριξε ενημερώνοντας την Ευρωβουλή για τις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι «όσο προχωρούν οι επαφές, τόσο αυξάνεται η εμπιστοσύνη». Ο κ. Μοσκοβισί εκτίμησε πως, «η επίτευξη μίας τεχνικής συμφωνίας δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά και απαραίτητη ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα» και κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν βούληση και θέληση, καθώς «απαιτείται λίγη ακόμη προσπάθεια για να κλείσει η αξιολόγηση».

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η βασική εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι τα εργασιακά, ενώ σημείωσε πως «η Κομισιόν δεν έχει πολιτική προτίμηση» 

Μέσα σε όλα αυτά, η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung κάνει λόγο και για διαφωνίες των Θεσμών μεταξύ τους ,για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και το κατά πόσο αυτό μπορεί να διατηρηθεί στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. «Πρέπει να συμφωνήσουν και οι τέσσερις θεσμοί, για να είναι πιθανή μία γρήγορη κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης», είπε στη γερμανική εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, αναφερόμενος στην Κομισιόν, την ΕΚΤ, τον ESM και το ΔΝΤ.


σχετικα αρθρα