ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Α. Σαμαρά στην ΚΟ της ΝΔ

Δημοσίευση 26 Νοεμβρίου 2010, 14:55 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ομιλία Α. Σαμαρά στην ΚΟ της ΝΔ
Facebook Twitter Whatsapp

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στην "συμμαχία των προθύμων" που στηρίζουν την οικονομική της πολιτική, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στην "συμμαχία των προθύμων" που στηρίζουν την οικονομική της πολιτική, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

"Δεν θα είμαστε συνένοχοι στην αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης, προσφέρουμε συναίνεση μόνο για να μπει η χώρα στη φάση της ανάκαμψης, τίποτε λιγότερο", ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε λέγοντας ότι ζητάμε επίμονα και με συνέπεια αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής.

"Αν μας ζητούν τη συνενοχή σε μια πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδα δεν θα τους τη δώσουμε, αν θέλουν συναίνεση σε μια πολιτική που βουλιάζει τη χώρα μας ας ψάξουν αλλού συνενόχους, κάποιοι σπεύδουν να προσφέρουν δεκανίκια και κάποιοι άλλοι να ενταχθούν στη συμμαχία των προθύμων", είπε ο κ.Σαμαράς, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην κ.Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και στους βουλευτές που προσφάτως αποχώρησαν από τη ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα προσφέρει συναίνεση μόνο για αλλαγή οικονομικής πολιτικής προκειμένου να σωθεί ο τόπος.

Συνέχισε την επίθεση στην κα Μπακογιάννη και σε εκείνους που αποχώρησαν, χωρίς να τους κατονομάζει, λέγοντας ότι "όσοι κάνουν νέο κόμμα και στηρίζουν την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης δεν έχουν καταλάβει τί συμβαίνει γύρω τους".

Αναφερόμενος πάντα στο εσωκομματικό τοπίο που διαμορφώθηκε την εβδομάδα που πέρασε, είπε ότι "δεν θα πέσουμε στην στημένη παγίδα της εσωστρέφειας, δεν θα ασχοληθούμε με τα μικρά και τα ασήμαντα".

"Στον αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας, σας θέλω όλους δίπλα μου, δεν περισσεύει κανείς", είπε ο κ.Σαμαράς και πρόσθεσε, απευθυνόμενος εμμέσως σε εκείνους που "λοξοκοιτούν" εκτός ΝΔ, ότι "σε αυτό τον αγώνα δεν χωράνε ούτε λυπόψυχοι, ούτε λαθρεπιβάτες".

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η ιδεολογία του κόμματος είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός και ότι δεν αποτελεί μια μάζα άμορφων ιδεών.

Αποσαφήνισε, εξ άλλου, ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα ενώ δεσμεύτηκε ότι θα αποκαταστήσει τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων.

Άνοιξε τη βεντάλια της πολιτικής του αναφερόμενος και στα εθνικά θέματα, κατήγγειλε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ότι ασκεί μυστική διπλωματία στα ελληνοτουρκικά, απηύθυνε δε την προειδοποίηση να μην χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση ως άλλοθι για υποχωρήσεις στα εθνικά ζητήματα.

Συνέδεσε την "συμμαχία των Προθύμων" με εκείνους που στο παρελθόν είχαν στηρίξει το σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι είναι οι ίδιοι που τότε έλεγαν ότι το σχέδιο Ανάν είναι μονόδρομος σωτηρίας για την Κύπρο και οι ίδιοι τώρα σπεύδουν να στηρίξουν την οικονομική πολιτική του μνημονίου.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών υποστηρίζοντας ότι "η ΝΔ έχει μπει σε ανοδική τροχιά, επέστρεψε σε πρωταγωνιστικό ρόλο, μείωσε μέσα σε δεκατρείς μήνες τη διαφορά, από 10,5 σε δύο μονάδες από το ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν κατάφερε τέτοια επαναφορά".

Συνέχισε δε λέγοντας ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές σηματοδοτούν την πιο δυναμική επάνοδο της ΝΔ: "μας είχαν τελειωμένους και τώρα μας βλέπουν όρθιους, μια ανάσα πίσω τους, η ΝΔ είναι ο μεγάλος κερδισμένος αυτών των εκλογών", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, πάντως, ότι υπήρξε και μια μεγάλη προειδοποίηση από την πλευρά του ελληνικού λαού, που ήταν η αποχή και συνιστά μήνυμα όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τη ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική του πρόταση, κάνοντας παράλληλα κριτική στην πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Εξήγησε ότι απορρίπτει την πολιτική του μνημονίου που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί πρώτον δεν χτυπά τη σπατάλη, αλλά ενισχύει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, δεύτερον δεν χτυπά τη φοροδιαφυγή, τρίτον η κυβέρνηση δεν κατάφερε παρά τα σκληρά μέτρα να ελέγξει το δημόσιο χρέος και τέταρτον γιατί οι όροι αποπληρωμής του χρέους είναι πια εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να εκπληρωθούν.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν είναι αντίθετος στις διαρθρωτικές αλλαγές, αντίθετα, όπως είπε, υποστηρίζει ένα ακόμη πιο φιλόδοξο πρόγραμμα και προτείνει ακόμη και αναθεώρηση του Συντάγματος για να προωθηθεί. Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αντίθετος ούτε στη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά υποστήριξε ότι η πολιτική της κυβέρνησης που υπαγορεύεται από το μνημόνιο οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι έχει πέσει έξω σε όλες της τις προβλέψεις για τις δαπάνες, τα εσοδα, την ανεργία, τον πληθωρισμό και υποστήριξε ότι σήμερα η κυβέρνηση καλείται να πάρει ακόμη πιο σκληρά μέτρα.

"Μέχρι εδώ κύριοι του ΠΑΣΟΚ, σας έχει πληρώσει πολύ ακριβά ο τόπος", είπε ο κ.Σαμαράς.

Υποστήριξε δε ότι "η στάση της ΝΔ έχει θετική πρόταση για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη και ανάκαμψη, ότι το κόμμα του έβαλε πλάτη στα δύσκολα, πρότεινε μέτρα για έλεγχο του ελλείμματος, παρουσίασε πρόγραμμα εξόδου από την ύφεση, ψήφισε μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια που ανέρχονται σε τριάντα".

Τέλος, επανέλαβε ότι η δική του πρόταση περιλαμβάνει ταυτόχρονη αντιμετώπιση της ύφεσης και του ελλείμματος, του ελλείμματος και του χρέους και όχι μόνο περιοριστικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής.

Μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά ακολούθησαν τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ κεκλεισμένων των θυρών, αφού ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν "για να συζητήσουμε τα οικογενειακά μας".