ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προ των πυλών η συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού

Δημοσίευση 29 Νοεμβρίου 2010, 09:37 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Προ των πυλών η συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού
Facebook Twitter Whatsapp

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού και εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και να υπογραφεί εν συνεχεία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού και εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και να υπογραφεί εν συνεχεία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Στενοί συνεργάτες του Γιώργου Α. Παπανδρέου που έχουν συμβάλλει στην συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμούν ότι η διαδικασία πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις Γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς, εξ αιτίας των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, “πάγωσαν” οι συζητήσεις και οι τελικές συνεννοήσεις.

Η ίδρυση της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε μαζί με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης στις αρχές Σεπτεμβρίου και επικεφαλής της αναμένεται να τοποθετηθεί, όπως είχε ανακοινωθεί τότε, η στενή συνεργάτης του κ.Παπανδρέου και νυν διευθύντρια της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως καθορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα, η νέα διοικητική δομή παρά τω πρωθυπουργώ έχει ως σκοπό την πλήρη υποστήριξη στην άσκηση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που προβλέπει το Σύνταγμα και αποτελεί ανεξάρτητη διοικητική υπηρεσία με συγκεκριμένο οργανόγραμμα και προϋπολογισμό.

“Δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία Γενική Γραμματεία Υπουργείου και όπως ένας υπουργός έχει την δυνατότητα μέσω αυτής να ασκήσει την πολιτική του έτσι και ο Πρωθυπουργός θα έχει την δική του υπηρεσία για να ασκεί τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του”, τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ κυβερνητική πηγή.

Στην τελική δομή που καθιερώνεται αξιοποιήθηκαν οι προτάσεις και παρατηρήσεις της διεθνούς επιτροπής που είχε ορίσει ο Γιώργος Παπανδρέου , τον περασμένο Φεβρουάριο και στην οποία συμμετείχαν οι διεθνείς εμπειρογνώμονες:Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στην Έδρα Ελευθέριος Βενιζέλος και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, Richard Parker, Λέκτορας Δημόσιας Πολιτικής, Σχόλη Διακυβέρνησης,Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Roger Wilkins, Γενικός Γραμματέας της Γενικής Εισαγγελίας της Κυβέρνησης της Αυστραλίας, Ειδικός Σύμβουλος του πρώην Αυστραλού Πρωθυπουργού, Kevin Rudd, Leif Pagrotsky, Βουλευτής, πρώην Υπουργός Βιομηχανίας & Εμπορίου, Σουηδία, Jeoff Mulgan, τ. Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γραφείου Πρωθυπουργού, Ηνωμένο Βασίλειο, υπό τον αρχικό συντονισμό του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.

Η συγκεκριμένη επιτροπή ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με τη δομική αναμόρφωση των υπηρεσιών του Γραφείου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία της, την αποτελεσματικότερη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων, την κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας Υπουργικού Συμβουλίου και την αλλαγή κανονισμού του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και την αξιολόγηση και θεσμοθέτηση των διαδικασιών επιλογής στελεχών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης.

Η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού πρόκειται να αποτελείται από μονάδες έργου που αφορούν στην εκπόνηση πολιτικών θέσεων, στον σχεδιασμό στρατηγικής της κυβέρνησης ,στις διεθνείς εξελίξεις και την εξωτερική πολιτική, στις σχέσεις με την κοινωνία και τους φορείς της, στην παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου , στην πράσινη ανάπτυξη και το περιβάλλον, στην επικοινωνία και στην διοικητική μέριμνα.

Σ΄αυτές θα ενταχθούν τα στελέχη που σήμερα δουλεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου και θα συμπληρωθεί από τους προβλεπόμενους μετακλητούς υπαλλήλους και συνεργάτες.

Μια καινοτομία που προβλέπεται είναι στη Γενική Γραμματεία να υπηρετούν 20 με 25 μόνιμοι υπάλληλοι υψηλής ειδίκευσης και εμπειρίας, που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να διασφαλίζεται η, χωρίς εμπόδια και προσκόμματα, διαδοχή των κυβερνήσεων.