ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Παπανδρέου με Στρος-Καν

Δημοσίευση 7 Δεκεμβρίου 2010, 14:13 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συνάντηση Παπανδρέου με Στρος-Καν
Facebook Twitter Whatsapp

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Γ. Παπανδρέου με τον διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε:

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Γ. Παπανδρέου με τον διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε:

«Eλάχιστες χώρες έχουν κάνει τόσο μεγάλα βήματα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Κάναμε βήματα για τη σωτηρία της χώρας αλλά κυρίως προχωρήσαμε σε μεγάλες αλλαγές με τις οποίες διορθώνουμε χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα. Η απόφασή μας ήταν να μετατρέψουμε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία για το μέλλον της Ελλάδας. Να αξιοποιήσουμε το χρόνο που μας δίνει ο μηχανισμός στήριξης για να κερδίσουμε την Ελλάδα της βιώσιμης οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, μία Ελλάδα ανταγωνιστική, με μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Τα πελώρια ελλείμματα ήταν σύμπτωμα μιας ευρύτερης παθογένειας. Στόχος μας είναι η καθιέρωση αρχών, κανόνων χρηστής διαχείρισης στις δημόσιες δαπάνες, κανόνες διαφάνειας. Οι επιτυχίες μας αναγγωρίζονται διεθνώς».

Ακολούθως, ο κ. Στρος-Καν τόνισε ότι: «Εγώ προσωπικά, νομίζω και όλοι στον κόσμο έχουμε εντυπωσιαστεί από τις προσπάθειες του λαού της Ελλάδας. Η κυβέρνηση έλαβε γενναία μέτρα με πολύ παρρησία. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό ότι οι Έλληνες αναγνώρισαν μέσω εκλογών την αναγκαιότητα των μέτρων. Βεβαίως δεν είναι ευτυχείς αλλά αγωνίζονται για το μέλλον της χώρας. Αυτό που έγινε μέχρι τώρα, είχε να κάνει με τη δημοσιονομική κατάσταση. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η αποκατάσταση της ανάπτυξης. Με την οικονομική μεγέθυνση θα επανέλθει η απασχόληση. Τα χρόνια 2010 και 2011 θα μείνουν στη μνήμη ως χρόνια δύσκολα, που εδραίωσαν το μέλλον της χώρας. Εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Παράλληλα, πρέπει να πληρώσουν και οι εύποροι περισσότερα για τη σωτηρία της χώρας. Πολλοί μας θεωρούν κακούς, αλλά ποτέ δεν πηγαίνουμε σε μία χώρα όπου δεν υπάρχουν προβλήματα».

10 χρόνια παράταση στο χρέος

Το θέμα της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δις από τον κοινό μηχανισμό ΕΕ και ΔΝΤ, ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ντομινίκ Στρος Καν.

Σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είπε ότι εφ όσον η επιμήκυνση αποφασιστεί, η χώρα μας θα αρχίσει να πληρώνει το χρέος των 110 δις από τον Μάιο του 2020 και θα ολοκληρώσει την καταβολή τον Μάιο του 2013.

Σήμερα η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο του 2010 και η τελευταία το 2013. Τα ισχύοντα επιτόκια είναι 3,7% το κυμαινόμενο και 5,8% το σταθερό, ενώ τα επιτόκια μετά την επιμήκυνση θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι αφού λάβουμε την τρίτη δόση του δανείου θα αρχίζουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο.

Επισπεύδει την αναχώρηση

Στο πρόγραμμα της αρχικά διήμερης επίσκεψης του Στρος-Καν έγιναν αλλαγές την τελευταία στιγμή καθώς επισπεύδεται η αναχώρησή του από την Ελλάδα.

Το απόγευμα, ο Στρος-Καν θα μιλήσει στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, ενώ στις 19:30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, στο γραφείο του τελευταίου στη Βουλή.

Από την ομιλία του διευθυντή του ΔΝΤ στη Βουλή, θα απέχει το ΚΚΕ και η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Βουλή, ο Στρος-Καν θα δεχθεί μια ερώτηση από κάθε κόμμα.

"Να πληρώσουν οι πλούσιοι"

Να μην πλήττονται βαρύτατα τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα, όσο αυτό είναι εφικτό, αλλά να δοθεί και βάρος στην είσπραξη φόρων από τις πιο εύρωστες κοινωνικές ομάδες, ζήτησε ο Ντομινίκ Στρος Καν, κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Στρος-Καν επισήμανε ότι η οικονομική κρίση είναι κυρίως ευρωπαϊκή, αλλά διευκρίνισε ότι η Ελλάδα ήταν η πιο ευάλωτη, γι' αυτό και χτυπήθηκε πρώτη.

Ο Κάρολος Παπούλιας, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ για την «κατανόηση που δείχνει για το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας» και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός δίνει μεγάλη μάχη με πολλές δυσκολίες, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα».

Αναφέρθηκε δε στη στάση της Γερμανίας η οποία, όπως είπε, «έχει στηλώσει τα πόδια» και χαρακτήρισε την κρίση ευρωπαϊκή και όχι μόνο ελληνική.