ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Δημοσίευση 11 Δεκεμβρίου 2010, 16:58 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συνεργασία για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Τη βούλησή τους να συνεργαστούν στενά για την ένταξη στην ΕΕ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας , Δημήτρης Δρούτσας, της Βουλγαρίας , Νικολάι Μλαντένοφ και της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς, ύστερα από την τριμερή συνάντησή τους, σήμερα στη Σόφια.

Τη βούλησή τους να συνεργαστούν στενά για την ένταξη στην ΕΕ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας , Δημήτρης Δρούτσας, της Βουλγαρίας , Νικολάι Μλαντένοφ και της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς, ύστερα από την τριμερή συνάντησή τους, σήμερα στη Σόφια.

Στη διακήρυξη, την οποία υπέγραψαν οι υπουργοί μετά τις συνομιλίες τους, εκφράζεται επίσης η κοινή βούληση για "στήριξη της υποψηφιότητας της Σερβίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση της συνεχούς, πάγιας και αμετάκλητης προόδου της χώρας στις οικονομικές και τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την εκπλήρωση των αναγκαίων συνθηκών και απαιτήσεων", όπως αναφέρεται.

"Ως εταίροι στην ΕΕ και ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Βουλγαρία μοιραζόμαστε το όραμα για ειρήνη, το όραμα για σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μας και πέρα από αυτή".

Αυτό τόνισε στην κοινή συνέντευξη, που δόθηκε μετά το πέρας των συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος συνεχάρη τον Βούλγαρο ομόλογό του, για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της τριμερούς συνάντησης, κεντρικό θέμα της οποίας υπήρξε η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα της Σερβίας, όπως είπε.

"Νομίζω, ότι η συνεργασία μας βασίζεται σε πολύ στερεή βάση που δεν είναι τίποτε λιγότερο από τις μακρόχρονες, παραδοσιακές πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες μας" δήλωσε ο κ. Δρούτσας και επιβεβαίωσε, "την πλήρη δέσμευση μας και την πλήρη στήριξη μας στο μέλλον της Σερβίας σαν ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκή μας οικογένεια".

Ο κ. Δρούτσας , πρόσθεσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η πρωτοβουλία της Ελλάδας που αφορά την "Ατζέντα 2014" για τα Δυτικά Βαλκάνια. " Θεωρώ, είπε , ότι έχουμε επιτύχει μέσω αυτής της πρωτοβουλίας να δημιουργήσουμε ένα νέο "momentum", μια νέα δυναμική στην ΕΕ αναφορικά με την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων".

Ο κ. Δρούτσας, αφού υπογράμμισε τη σημασία της "Ατζέντας της Θεσσαλονίκης",για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, η οποία εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής στη διάρκεια της προεδρίας της Ελλάδας στην Ε. Ε, το 2003 , τόνισε, ότι σκοπός της επόμενης ελληνικής προεδρίας είναι το 2014 να προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την πλήρη ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

"Θεωρώ, ότι τότε οι συνθήκες θα έχουν ωριμάσει ώστε να μπορούμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για την ένταξη. Φυσικά, στη διάρκεια της χρονικής περιόδου μέχρι τότε πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, αλλά θεωρώ, ότι με καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, μπορούμε να κάνουμε πολλά για την ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτελεί ένα όραμα, το οποίο συμμεριζόμαστε όλοι μας" τόνισε, καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

"Ιστορική ευθύνη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας"

Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ, Νικολάι Μλαντένοφ , στην κοινή θέληση των δύο χωρών- μελών της ΕΕ να βοηθήσουν με κάθε τρόπο για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας στην ευρωπαϊκή οικογένεια των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, στην κοινή συνέντευξη που έδωσαν μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους.

Αφού ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα και τον Σέρβο ομολόγους του που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του να εγκαινιάσουν στη Σόφια την συνεργασία τους για θέματα της περιφερειακής συνεργασίας (που αναμένεται να συνεχιστεί με νέες συναντήσεις στην Αθήνα και στο Βελιγράδι, όπως ανήγγειλε), ο Βούλγαρος υπουργός δήλωσε, ότι για τον σκοπό αυτό οι υποψήφιες χώρες καλούνται να ανταποκριθούν σε όλα τα κριτήρια και απαιτήσεις της ΕΕ αλλά και να αποδείξουν στην πράξη την προσήλωση τους στις δημοκρατικές αξίες και αρχές της ενωμένης Ευρώπης, σε τρεις βασικούς τομείς.

Όπως είπε, πρώτη μέριμνα των υποψηφίων πρέπει να είναι η εναρμόνιση των νομοθεσίας τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για το οποίο Ελλάδα και Βουλγαρία, θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Επίσης  η περιφερειακή συνεργασία, το πνεύμα και την ουσία της οποίας, ανέφερε, εκφράζει και ενσαρκώνει η σημερινή τριμερής συνάντηση.

"Τρίτος τομέας είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες έχουν εξαιρετική σημασία για την επίλυση όλων των διμερών η πολυμερών θεμάτων" υπογράμμισε, καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

"Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στρατηγική προτεραιότητα της Σερβίας και θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της χώρας μας", τόνισε από την πλευρά του ο Σέρβος υπουργός Βουκ Γιέρεμιτς, ο οποίος εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ώθηση της ενταξιακής πορείας του Βελιγραδίου στην τριμερή διυπουργική συνάντηση σήμερα στη Σόφια.

Ο κ. Γιέρεμιτς υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων, τη μεγάλη σημασία των πρωτοβουλιών της Ελλάδας για την επιτάχυνση της πορείας της χώρας του αλλά και όλων των Βαλκανίων προς τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Διευκρινίζοντας, ότι αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης στο 2003, αφετηρία της πορείας των βαλκανικών χωρών προς την ενωμένη Ευρώπη, αλλά και στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη , όπου αναμένεται να γίνει άλλο σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της " Ατζέντα 2014" , με τον προσδιορισμό συγκεκριμένων ημερομηνιών για την πλήρη ένταξη της Σερβίας και των υπόλοιπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας επικέντρωσε το ενδιαφέρον των βουλγαρικών ΜΜΕ και των διαπιστευμένων στη Σόφια εκπροσώπων του ξένου Τύπου.Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Βουλγαρίας αφιέρωσαν μεγάλα ρεπορτάζ στα ενημερωτικά δελτία τους στη διυπουργικής συνάντηση.