ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Παπακωνσταντίνου ζητά να ξεχάσουμε τις εκλογές

Δημοσίευση 18 Φεβρουαρίου 2011, 09:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Παπακωνσταντίνου ζητά να ξεχάσουμε τις εκλογές
Facebook Twitter Whatsapp

"Ξεχάστε τις εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας", είπε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη.

"Ξεχάστε τις εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας", είπε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θέλησε με αυτόν τον τρόπο να κλείσει τη συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Eπιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η χώρα θα βρεθεί με χρέος άνω του 150% του ΑΕΠ πριν αρχίσει η αποκλιμάκωσή του και θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα για αλλαγές και διαρθωτικά μέτρα μέσω του προγράμματος προσαρμογής πριν τα μέσα του 2012 που θα ξαναβγούμε στις αγορές για να δανειζόμαστε.

Στην επισήμανση του κ. Ροντούλη, ότι ενοχλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποβάλλει το λαό εσκεμμένα στο "μαρτύριο της σταγόνας", αλλάζοντας ανά τρίμηνο και ύστερα από νέες κάθε φορά διαπραγματεύσεις επί το δυσμενέστερο τους όρους που πρέπει να επιτευχθούν με αντίστοιχες πιέσεις στο λαϊκό εισόδημα, ο υπουργός απάντησε ότι η σημερινή κυβέρνηση "πάντα λέει την αλήθεια και αυτό το έπραξε από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε η χώρα προς του απολύτου αδιεξόδου".

"Κάνουμε δουλειά και θα φθάσουμε στο τέλος, ενώ οι Έλληνες πολίτες στηρίζουν μία δύσκολη προσπάθεια", είπε.

Υπογραμμίζοντας ότι φέτος θα ξεπεραστεί ο στόχος που έχει τεθεί για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η επίτευξη της είσπραξης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, είναι "δική μας διαχρονικά και όχι "μνημονιακή" υποχρέωση, αφού φτάνοντας και στοχεύοντας στο 2015 ξεπερνά τον χρονικό ορίζοντα του Μνημονίου".

Από την πλευρά του ο κ. Ροντούλης έκρινε ότι το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα έπρεπε να ανοιχθεί από την ελληνική πλευρά, αφού είχαν επιτευχθεί στόχοι που έχουν ήδη μπει στη διαπραγμάτευση, όπως η επιμήκυνση, πιθανόν μία πτώση των επιτοκίων ή πιθανόν η έκδοση ενός ευρωομολόγου.

Με την ανακίνηση όμως του θέματος τώρα, είπε ο βουλευτής, "κάψατε πολύ γρήγορα αυτό το χαρτί με την επικοινωνιακή "αντίσταση της πιτζάμας", είτε από αδυναμία, είτε για να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές με το φωτοστέφανο του δήθεν αντιστασιακού έναντι της τρόικας".

"Πρέπει η κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια, μιλώντας με ειλικρίνεια στο λαό, χωρίς να κρύβεται πίσω από την τρόικα και αναπτύσσοντας το δικό της πρόγραμμα εξόδου από την κρίση", κατέληξε ο κ. Ροντούλης.

"Κάνουμε τομές για να επανέλθει η ανάπτυξη", ανταπάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι παρ΄ ότι η ύφεση βάθυνε περισσότερο από το αναμενόμενο το 2010, κάθε τρίμηνο του έτους ήταν καλύτερο του προηγούμενου:

"Η ύφεση ρηχαίνει, αρχίζουμε να βγαίνουμε από το τούνελ", είπε ο υπουργός, ζητώντας προτάσεις για καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και διαβεβαιώνοντας πως "παρ' ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, η κυβέρνηση δεν "καίει χαρτιά", αλλά διαπραγματεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

Μάλιστα την ίδια άποψή επανέλαβε λίγο αργότερα και σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει την λαϊκή νομιμοποίηση και θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας.