ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέχρι το 2013 η Ελλάδα πρέπει να απορροφήσει 322 εκατ. ευρώ για τους μετανάστες

Δημοσίευση 22 Φεβρουαρίου 2011, 11:33 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μέχρι το 2013 η Ελλάδα πρέπει να απορροφήσει 322 εκατ. ευρώ για τους μετανάστες
Facebook Twitter Whatsapp

"Η Ελλάδα καλείται να απορροφήσει 322 εκ. ευρώ μέχρι το 2013 για την μεταναστευτική της πολιτική" δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, κ. Γιώργος Παπανικολάου.

"Η Ελλάδα καλείται να απορροφήσει 322 εκ. ευρώ μέχρι το 2013 για την μεταναστευτική της πολιτική" δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, κ. Γιώργος Παπανικολάου.

"Έως το 2013, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει πάνω από 180 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων (ΤΕΕ), 86 εκατομμύρια ευρώ από Ταμείο Επιστροφής, 35 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες III (ΕΤΠ) και 21 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών (ΤΕ). Συνεπώς, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που επωφελούνται περισσότερο από το Γενικό Πρόγραμμα". Αυτό απάντησε η επίτροπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων κα. Σ. Μαλμστρομ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα στον τομέα της μετανάστευσης.

Συγκεκριμένα, τα ελληνικά ετήσια προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΤΕΕ στοχεύουν κυρίως σε δράσεις που σχετίζονται με την αγορά μέσων μεταφοράς και εξοπλισμού για συνοριακούς ελέγχους . Το Ταμείο Επιστροφής έχει ως στόχο την υποστήριξη των κρατών μελών όσον αφορά τη δίκαιη και αποτελεσματική υλοποίηση της διαχείρισης του επαναπατρισμού των υπηκόων τρίτων χωρών ενώ το Ταμείο για τους Πρόσφυγες υλοποιεί δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των δομών φιλοξενίας. Τέλος, το Ταμείο Ένταξης υποστηρίζει δράσεις σχετικές με την υλοποίηση των μέτρων ένταξης για τους νεοαφιχθέντες υπηκόους τρίτων χωρών που κατοικούν νόμιμα στην Ελλάδα, όπως μαθήματα γλώσσας και πολιτικής αγωγής, εκστρατείες ενημέρωσης σχετικά με το σύστημα στέγασης, υγείας και εκπαίδευσης.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε ακόμη : "Η Ευρώπη διαθέτει συγκεκριμένα εργαλεία και πόρους για την χάραξη πολιτικών για την μετανάστευση. Η πρώτη και βασική προτεραιότητα της Ελλάδας θα πρέπει να είναι, ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο, η αποτελεσματική απορρόφηση των κοινοτικών πόρων από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ταμεία. Ωστόσο, δεν προκύπτει συνολικός σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε (30η Ιανουαρίου 2011) δράση για την εθελούσια επιστροφή μεταναστών ύψους 800 χιλιάδων ευρώ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου επιστροφής για το τρέχον έτος, ενώ σε απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση μου προκύπτει πως για το 2011 οι διατιθέμενοι πόροι προς απορρόφηση από την Ελλάδα για τον συγκεκριμένο σκοπό ανέρχονται στα 25 εκατομμύρια.

Το τρέχον χρονικό διάστημα και μέχρι το 2013 η κυβέρνηση οφείλει να καταρτίσει και να εκτελέσει ένα συγκεκριμένο πλάνο που δεν θα αφήνει αναξιοποίητο, δεν θα αφήνει να πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ. Από την μέχρι σήμερα ενημέρωση που έχουμε δεν προκύπτει σήμερα ποιος είναι αυτός ο σχεδιασμός. Οι εξελίξεις στη βόρεια Αφρική και τον αραβικό κοσμό αποκαλύπτουν πως τα δύσκολα είναι μπορστά μας και μια νέα πυροδότηση μεταναστευτικών ροών προς την περιοχή μας είναι πιθανή. Και το ερώτημα είναι εύλογο: χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο, χωρίς επαρκή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, χωρίς ολοκληρωμένη πρόταση για την μεταναστευτική πολιτική πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μια νέα ενδεχόμενη κρίση παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Μεσόγειο "τύπου Λαπεντούζα"; Αράγε με άλλον έναν φράχτη;"