ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Πήραμε και την 4η δόση, σταματήστε την καταστροφολογία

Δημοσίευση 25 Φεβρουαρίου 2011, 13:04 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κυβέρνηση: Πήραμε και την 4η δόση, σταματήστε την καταστροφολογία
Facebook Twitter Whatsapp

Η εξασφάλιση της τέταρτης δόσης του δανείου, "συνιστά άλλη μια διάψευση της εγχώριας και διεθνούς καταστροφολογίας και αποτελεί σαφέστατο μήνυμα ότι όσο είμαστε συνεπείς και τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας, ειλικρινείς απέναντι στους εταίρους και τους πολίτες μας και όσο συνεχίζουμε ενωμένοι την εθνική μας προσπάθεια, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα".

Η εξασφάλιση της τέταρτης δόσης του δανείου, "συνιστά άλλη μια διάψευση της εγχώριας και διεθνούς καταστροφολογίας και αποτελεί σαφέστατο μήνυμα ότι όσο είμαστε συνεπείς και τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας, ειλικρινείς απέναντι στους εταίρους και τους πολίτες μας και όσο συνεχίζουμε ενωμένοι την εθνική μας προσπάθεια, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα".

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, και παράλληλα θέλησε να βάλει τέλος στο "απέραντο γαϊτανάκι" -όπως είπε- της καταστροφολογίας, τονίζοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως δεν τίθεται θέμα περικοπών μισθών και συντάξεων.

"Δεν πτωχεύουμε, είναι ξεκάθαρο. Ο κίνδυνος αυτός ήταν έντονος πριν ένα χρόνο, με αυτά που κάνουμε ξεπερνάμε τον κίνδυνο. Πρέπει να σταματήσουμε να καταστροφολογούμε", σημείωσε. Όσον αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, επεσήμανε ότι υπάρχει μια καταρχήν απόφαση στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής, ότι "συνεπώς τα πράγματα βαίνουν καλώς ως προς την επιμήκυνση" και πρόσθεσε ότι "από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές παράμετροι για τις οποίες παλεύουμε".

Παράλληλα, χαρακτήρισε εντελώς άκαιρο το να συζητάμε τώρα για τα επιτόκια και πρόσθεσε ότι, καθώς η ΕΕ είναι ένα πεδίο διαπραγματεύσεων, "θα ήταν τελείως κατώτερο των περιστάσεων αν περιμέναμε να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι χώρες με τις οποίες γίνονται οι μεγάλες διαπραγματεύσεις", νωρίτερα από τις αποφάσεις του Μαρτίου. Εξάλλου, ανέφερε ότι δεν αφορούν την κυβέρνηση οι συζητήσεις περί πρόωρων εκλογών, θέμα που "η ΝΔ διακινεί για να κρατήσει τα στελέχη και τους ψηφοφόρους τους", καθ' ότι η λαϊκή εντολή ανανεώθηκε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι το γενικότερο οικονομικό κλίμα στην ΕΕ "επιβάλλει ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση στους στόχους μας και ένταση των προσπαθειών μας" και σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι η πρώτη που επεσήμανε τα γενικότερα προβλήματα που αναφέρονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περιφερειακή ανισορροπία και πως γι' αυτό έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο επαφών, τονίζοντας ότι πρέπει να θωρακιστεί θεσμικά η ίδια η ΕΕ.

"Οι κινήσεις μας προς τη συνολική ευρωπαϊκή λύση είναι σαφέστατες και συστηματικές, οι προσπάθειές μας αναγνωρίζονται, υπάρχει όμως σήμερα μια πολύ μεγάλη ανάγκη συναινέσεων σε όλα τα επίπεδα και κυρίως μέσα στην ελληνική κοινωνία", σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι "μόνο προτάσσοντας το συλλογικό συμφέρον απέναντι σε μικροκομματικούς σχεδιασμούς και συντεχνιακά συμφέροντα θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε μπροστά".

Ο κ. Πεταλωτής εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, λέγοντας ότι "είναι απορίας άξιο ότι καθ' ότι εκείνη φέρει κυρίως την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, αρνείται πεισματικά να γίνει μέρος της μεγάλης εθνικής προσπάθειας και να προσέλθει με ρεαλιστικές προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου". "Όμως, η εθνική προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι, πρώτα οι πολίτες και η κυβέρνηση, τους ξεπερνά και τους εγκλωβίζει σε έναν στείρο αρνητισμό και στην πολιτική τους απομόνωση", τόνισε.

Ο κ. Πεταλωτής είπε ακόμη ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει το αυτονόητο και πως η κυβέρνηση είναι η πρώτη που λέει ότι "καμία επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, αν δεν τηρούμε τους στόχους μας, αν δεν καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και δεν προτάσσουμε ρεαλιστικές προτάσεις". "Όλα τα μέτωπα σε αυτή την εθνική μάχη που δίνουμε είναι ανοιχτά και αν δεν δώσουμε αυτές τις μάχες και κυρίως όλοι μαζί, τότε σαφώς και τίποτα δεν είναι εγγυημένο", είπε και τόνισε ότι "η μόνη εγγύηση είναι να υπάρχει εθνικό σχέδιο -που υπάρχει αυτή τη στιγμή-, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, να υπάρχει συνεχής εγρήγορση και να υπάρχει σοβαρός πολιτικός λόγος από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές ομάδες".

"Εγγύηση δεν υπάρχει αν δεν υπάρχει συνέπεια. Αυτό το αυτονόητο είπε η Κομισιόν και παρερμηνεύεται από πολλές πλευρές", συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.