ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση εφ' όλης της ύλης του Δρούτσα με τον ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν

Δημοσίευση 25 Φεβρουαρίου 2011, 17:35 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συνάντηση εφ' όλης της ύλης του Δρούτσα με τον ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν
Facebook Twitter Whatsapp

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, Δημήτρη Δρούτσα και Ελμάρ Μαμαντιάροφ, επιβεβαίωσε τη δυναμική εξέλιξη των σχέσεων των δύο χωρών, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, Δημήτρη Δρούτσα και Ελμάρ Μαμαντιάροφ, επιβεβαίωσε τη δυναμική εξέλιξη των σχέσεων των δύο χωρών, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Αζέρος υπουργός τόνισε ότι το φυσικό αέριο από τη χώρα του βρίσκεται ήδη στην ελληνική αγορά σε ποσότητα 700 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και "σε επίπεδο εταιριών συζητούμε για αύξηση αυτής της ποσότητας".

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ισχυρή δέσμευση τής Ελλάδας για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου ITGI (διασυνδετήριος αγωγός Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία), τον οποίο χαρακτήρισε "ώριμο πρότζεκτ", ενώ ο Αζέρος ομόλογός του εξήρε τη σημασία της Ελλάδας, ως της πρώτης χώρας στην ΕΕ που προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από την Κασπία, προσθέτοντας ότι από την επαφή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, έχει την πεποίθηση ότι σ' αυτή τη σχέση υπάρχει "μέλλον".

Επιπλέον, ο κ. Δρούτσας ανέφερε ως ενδεικτικο της ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών την πυκνή ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλό επίπεδο και ανήγγειλε την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, στο Μπακού, στις αρχές Απριλίου.

Στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας, τις δύο πλευρές απασχόλησε ιδιαίτερα, το επίκαιρο θέμα των εξελίξεων στη Λιβύη, τις οποίες, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, "παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία".

Αναφερόμενος στο θέμα, σημείωσε ότι "πρωταρχικός μας στόχος είναι η επιστροφή όλων των Ελλήνων πολιτών και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, ώσπου να επιστρέψει και ο τελευταίος".

Απέδωσε, δε, εύσημα για τη χτεσινή εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση, στον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Δόλλη και τον ΓΓ του υπουργείου Ι.Α. Ζέπο.

Ερωτηθείς για την πιθανή συνεισφορά σε ανθρωπιστικό ρόλο μίας στρατιωτικού τύπου επιχείρησης, απάντησε ότι τα θέματα ασφάλειας παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο και τόνισε ότι "είμαστε σε συννενόηση με όλους τους εταίρους μας εντός και εκτός της ΕΕ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να συμβάλουμε και να εγγυηθούμε τη σταθερότητα στην άμεση περιοχή και ιδιαίτερα στη Λιβύη".

Εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο μεταναστευτικών ροών από τη Β. Αφρική, το οποίο έχει θέσει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την αρχή των ταραχών, προσθέτοντας ότι το ζήτημα ετέθη και κατά τις επαφές που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής με τους ομολόγους του των μεσογειακών χωρών και στο πλαίσιο του αρμόδιου Συμβουλίου της ΕΕ.

Η κρίση στη Λιβύη, πάντως, σημείωσε ο κ. Δρούτσας, ανέδειξε και την ιδιαίτερη σημασία της Ελλάδας στη γειτονιά της και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τρίτες χώρες, όπως η Κίνα, απευθύνθηκαν στην Ελλάδα και της εμπιστεύτηκαν την επιχείρηση απεγκλωβισμού των δικών τους πολιτών, μέσω Κρήτης με ένα πολύ σοβαρό επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο Αζέρος υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το θέμα προκάλεσε δημοσιογραφική ερώτηση με επικριτική τοποθέτηση για την πολιτική του Αζερμπαϊτζάν στο θέμα.

Ο Αζέρος υπουργός απάντησε παρουσιάζοντας τις θέσεις της χώρας του και κάνοντας ιστορική αναδρομή από το 1994, που ισχύει η κατάπαυση του πυρός.

Ο κ. Δρούτσας είπε για το ίδιο θέμα ότι "η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου" και στηρίζει τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Ομάδας Μινσκ, υπογραμμίζοντας ότι "ο διάλογος είναι πάντα αναγκαίος, όταν υπάρχουν διαφορές".

Για το Αζερμπαϊτζάν είπε ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε κρίσιμη περιοχή για την ΕΕ και ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή του Ν. Καυκάσου και στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

Ειδική αναφορά, λόγω επικαιρότητας, έκανε ο Έλληνας υπουργός και για το δυστύχημα με το λεωφορείο της γραμμής Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και σημειώνοντας ότι στελέχη των ελληνικών προξενικών αρχών βρίσκονται στην περιοχή για να παράσχουν κάθε συνδρομή.