ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα η Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2011, 09:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στην Αθήνα η Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
Facebook Twitter Whatsapp

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες συνέρχεται η Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αύριο, Παρασκευή, στην Αθήνα. Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόκειται να παρουσιάσει το γενικό περίγραμμα των θέσεών του για την έξοδο από την κρίση.

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες συνέρχεται η Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αύριο, Παρασκευή, στην Αθήνα. Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόκειται να παρουσιάσει το γενικό περίγραμμα των θέσεών του για την έξοδο από την κρίση.

Κύριο θέμα της συνάντησης είναι η διαμόρφωση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης για την Ευρώπη του αύριο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, Ευρωομόλογο και ο Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών που θα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στα πλαίσια των κοινές πρωτοβουλιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα συζητηθούν καινοτόμες πολιτικές που επιτρέπουν την προώθηση ενός μοντέλου βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος πραγματοποιείται μία εβδομάδα προτού ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι και της Συνόδου Κορυφής στις 11 Μαρτίου.

Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθούν την Παρασκευή η ηγέτης του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος Μαρτίν Ομπρί, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιµαν, ο ηγέτης των Γερµανών Σοσιαλδηµοκρατών (SPD) Ζίγκµαρ Γκάµπριελ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Λουξεµβούργου και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ασελµπορν, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιµο Ντ' Αλέµα.

Επίσης, εκτός του αντιπροέδρου της ΕΕ Χοακίν Αλµούνια, στην Αθήνα θα βρεθεί και ο επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Ούγγρος Λάζλο Αντορ, ο οποίος την Παρασκευή θα συναντηθεί µε τη Λ. Κατσέλη και µε τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στη Σύνοδο θα συµµετάσχουν ακόµη οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κοµµάτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και βαλκανικών χωρών.

Θα λάμψουν, όμως, δια της απουσίας τους οι πρωθυπουργοί και ηγέτες των σοσιαλιστικών κοµµάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας Χοσέ Θαπατέρο και Ζοζέ Σόκρατες, αντίστοιχα.

Οι εργασίες της 11ης Συνόδου θα ξεκινήσουν με ομιλία του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, ενώ αμέσως μετά θα μιλήσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί για το ζήτημα του Ευρωομόλογου η κ. Βάσω Παπανδρέου.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου και του Poul Nyrup Rasmussen στο Ζάππειο, στις 5 μμ, ενώ στις 8 μμ θα πραγματοποιηθεί δείπνο εργασίας στην Αίγλη Ζαππείου.

Οι εργασίες της Συνόδου του  θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 5 Μαρτίου.