ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Τα μέτρα μας άρχισαν να αποδίδουν

Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2011, 15:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κυβέρνηση: Τα μέτρα μας άρχισαν να αποδίδουν
Facebook Twitter Whatsapp

"Η κυβέρνηση έχει επενδύσει στον τομέα της ανάπτυξης και οι συντονισμένες ενέργειές της έχουν αρχίσει να δίνουν και αποτελέσματα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και αναφέρθηκε σε σειρά τέτοιων ενεργειών της κυβέρνησης.

"Η κυβέρνηση έχει επενδύσει στον τομέα της ανάπτυξης και οι συντονισμένες ενέργειές της έχουν αρχίσει να δίνουν και αποτελέσματα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και αναφέρθηκε σε σειρά τέτοιων ενεργειών της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, είπε ότι για το 2011 έχει προϋπολογιστεί συνολικό πακέτο τόνωσης της αγοράς ύψους 10 δισ. ευρώ, ότι μέσα στο 2010 η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ ξεπέρασε κάθε προσδοκία φτάνοντας στο 18,5%, ότι οι φάκελοι μεγάλων έργων που έχουν κατατεθεί στην ΕΕ φτάνουν στο ύψος των 4,65 δισ. ευρώ και πως βρίσκονται ήδη στην αγορά προγράμματα για τον πράσινο τουρισμό, τη στήριξη των ΜΜΕ, την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας συνολικού ύψους 380 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τόνισε ότι συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η πρωτοβουλία για καθαρές και μόνιμες μειώσεις των τιμών στα βασικά προϊόντα και ότι η αύξηση των τιμών γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι στο μείζον ζήτημα της περιφερειακής ανάπτυξης παρουσιάστηκε ήδη από το αρμόδιο υπουργείο στους περιφερειάρχες ένας προγραμματισμός έξι εβδομάδων με οκτώ σημεία που θα οδηγήσει στη σύναψη συμφώνου περιφερειακής στρατηγικής του υπουργείου με κάθε περιφέρεια, ώστε να αρχίσει άμεσα η υλοποίηση της στρατηγικής για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας σε περιφερειακό επίπεδο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η αύξηση της ανεργίας είναι ένα πολύ ανησυχητικό, ωστόσο, αναμενόμενο φαινόμενο γιατί είμαστε στη μέση μιας κρίσης και υπογράμμισε ότι "εμείς προσπαθούμε με συνεπείς κινήσεις να διαφυλάξουμε όσο μπορούμε τις θέσεις εργασίας". Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση ήδη έχει προϋπολογίσει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό να πέσει στην αγορά για τη διαφύλαξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η τόνωση της οικοδομής δεν μπορεί να βασίζεται πάνω σε μια ανομία που θα ήταν να υπάρχουν πολύ χαμηλές αντικειμενικές αξίες, σε σχέση με την πραγματική, την εμπορική και την αγοραστική αξία, ενώ πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που το ΣτΕ έκρινε ότι δεν υπήρχαν τα νομιμοποιητικά στοιχεία για να καθοριστεί η αντικειμενική αξία στη ζώνη του Ψυχικού έπρεπε η Πολιτεία να έρθει και να ορίσει κάποιες άλλες τιμές και αυτό γίνεται με αντικειμενικό τρόπο.

Για το εάν θα δοθεί η λίστα των οφειλετών για τα 35 δισ. ευρώ, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο εμπεριέχεται συγκεκριμένη ρύθμιση για τον καθορισμό των απαιτήσεων εκείνων που δεν μπορούν να εισπραχθούν. Κληθείς να σχολιάσει το "οικονομικό βαρόμετρο" του ΕΒΕΑ, κατά το οποίο, μεταξύ άλλων, 6 στους 10 αξιολογούν αρνητικά την προσφυγή της κυβέρνησης στο ΔΝΤ, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε αφενός ότι η κυβέρνηση προσέφυγε σε έναν τριμερή μηχανισμό και, αφετέρου, την ανάγκη που οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

"Οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία του κόσμου είμαστε εμείς", είπε και τόνισε ότι απέναντι σε τέτοιου είδους έρευνες η κυβέρνηση βάζει αυτά που κάνει για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.