ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατσέλη: Κανείς άνεργος δεν θα μείνει δίχως επίδομα ανεργίας

Δημοσίευση 4 Μαρτίου 2011, 16:58 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κατσέλη: Κανείς άνεργος δεν θα μείνει δίχως επίδομα ανεργίας
Facebook Twitter Whatsapp

"Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι δεν θα βρεθεί κάποιος άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας", τόνισε με έμφαση η Υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε το πρωί σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Laszlo Andor.

"Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι δεν θα βρεθεί κάποιος άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας", τόνισε με έμφαση η Υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε το πρωί σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Laszlo Andor.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Κατσέλη, είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη για όλη την αξιολόγηση των επιδοματικών κοινωνικών πολιτικών, με περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια αλλά δεν πρόκειται να θιγούν οι άνεργοι, ενώ ο εξορθολογισμός και η ανακατανομή του συστήματος θα το καταστήσει περισσότερο αποτελεσματικό και θα αποκαταστήσει πιθανές αδικίες συστήματος.

Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν όλες οι πολιτικές εκείνες που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ανεργίας και να αυξηθεί η απασχόληση όπως τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Επίτροπος και η Υπουργός συνέπεσαν στην άποψη ότι δεν θα πρέπει να πέσει το βάρος της όποιας προσαρμογής της οικονομίας στους εργαζόμενους καθώς επίσης και στο ότι το μισθολογικό κόστος δεν είναι η κύρια αιτία της μείωσης της ανταγωνιστικότητας, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί να συγκριθεί στη βάση των μισθών με την Ινδία και την Κίνα.

Ο κ. Andor, τόνισε ότι η μείωση των επενδύσεων και η έλλειψη καινοτομίας αποτελούν σημαντικότερους παράγοντες από το μισθολογικό κόστος στην μείωση της ανταγωνιστικότητας ενώ αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανησυχία των ευρωπαϊκών συνδικάτων για τις προτάσεις Μέρκελ και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές για το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη.

Η Υπουργός Εργασίας, ευχαρίστησε μετά τη συνάντηση τον Επίτροπο Laszlo Andor για τη συμβολή του στην προσπάθειά που καταβάλλεται για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

"Συζητήσαμε", είπε η κ. Κατσέλη, όλα τα θέματα που αφορούν στα προγράμματα για τη στήριξη της εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας, την ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, έτσι ώστε να μην υποστούν πιο οδυνηρές συνέπειες της κρίσης, και μιλήσαμε για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο συστήνουμε στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου για την Κοινωνική Οικονομία, ένα ακόμα εργαλείο για τη στήριξη της εργασίας και την προώθηση της απασχόλησης στη χώρα μας.

"Τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει έχουν συγκρατήσει την ανεργία, όσο γίνεται, και αποτελούν ανάχωμα στην αύξηση της ανεργίας την οποία περιμένουμε, αλλά ήδη έχουν αποδώσει με τη διατήρηση θέσεων εργασίας, με την ένταξη ανέργων, με την προώθηση της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων" κατέληξε η Υπουργός Εργασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Andor αναγνώρισε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προωθήσει πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για την οικονομία και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να δώσει περαιτέρω υποστήριξη για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο κ. Andor συνεχάρη το Υπουργείο Εργασίας για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τόσο για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όσο και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι υπάρχει στενή συνεργασία ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο), να χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν ορθότερα από την Ελλάδα.

Ο Επίτροπος είπε ακόμη ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και αναφέρθηκε σε πρόσθετα εργαλεία, τα οποία έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην Ελλάδα, όπως ο μηχανισμός μικροχρηματοδότησης, ο οποίος συστάθηκε πέρυσι στην ΕΕ και ήδη έχει προσφέρει μικροδάνεια σε κάποιες χώρες. Ελπίζω ότι θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τον μηχανισμό αυτό και στη χώρα σας.

Ο κ. Andor, σημείωσε την ανάγκη διατήρησης του κοινωνικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, που αποτελεί, όπως είπε, "μία πολύ σημαντική ευρωπαϊκή αξία και έχει αποδειχθεί ένα πολύτιμο στοιχείο που βοηθά στην ανεύρεση των καλύτερων κινήσεων για να βγούμε από την κρίση".

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Όλι Ρεν για ενδεχόμενες περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων είπε, ότι αν και υπάρχει ως γενική αρχή η ανάγκη των μεταρρυθμίσεων σε κάποια επιδόματα και η ευθυγράμμισή τους με τον κρατικό προϋπολογισμό, εντούτοις, η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και να βρει μία μέθοδο για να επιτύχει αυτό το σκοπό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε αργότερα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, ο Επίτροπος Laszlo Andor, αναγνώρισε ότι λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στο ζήτημα της απασχόλησης, πλήττονται τα συμφέροντα των Ευρωπαίων εργαζομένων, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στην εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, παρ' ότι οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί διαφορετικά, είπε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στην ελληνική Κυβέρνηση και την τρόικα.

Ο κ. Andor αναγνώρισε, ότι κάποια στοιχεία τα οποία αφορούν το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας και έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανησύχησαν τον κόσμο και διευκρίνισε ότι στο σχέδιο της Λευκής Βίβλου που επεξεργάζεται για φέτος η Κομισιόν συμπεριλαμβάνεται η έννοια της επικουρικότητας αλλά δεν υπάρχει κοινή για όλα τα κράτη ηλικία συνταξιοδότησης. Πρόσθεσε δε, ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να διαχειριστεί κατά τρόπο διαφορετικό το θέμα, ανάλογα με την δημογραφική της σύνθεση και το προσδόκιμο ζωής. Είπε επίσης ότι κάποιες χώρες που συνδέονται με την φορητότητα των συντάξεων θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία των συντάξεων από την χρηματοπιστωτική αστάθεια.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα "βοήθεια στο σπίτι" ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για φέτος σε ότι αφορά την Ελλάδα πρόσθεσε όμως ότι εφαρμόζεται πολλά χρόνια στην Ευρώπη και σταδιακά θα αντικατασταθεί.